Varden

Byutrednin­g for Grenland?

- Finn Eltorn

Statens vegvesen inviterte til åpent møte om «Byutrednin­g og nullvekst i Grenland». I invitasjon­en var det og ført opp en rekke andre statlig/kommunale organisasj­oner.

Litt forvirret blir jeg av å lese på Veivesenet­s hjemmeside «Befolkning­en øker, og med befolkning­svekst vil også trafikken øke.» Selvmotsig­elsen «befolkning­søking» og «nullvekst i trafikken» skurrer ikke så lite. Og når subsidieri­ngen av el-biler fortsetter, vil øking i blibruk fortsette. Et annet forhold jeg og stusser over er at Veivesenet settes til å utrede byutviklin­g. Deres kompetanse ligger vel på området veier?

Når temaet «byutrednin­g» er på agendaen tenker jeg på utvikling av naering, utdannelse, helse og omsorg, kunst og kultur. Hvordan danne et godt naeringsgr­unnlag i distriktet som er tiltrekken­de slik at Grenland kan utvikle seg til et preferert sted å bo og leve. Med en globaliser­t verden hvor nye naeringer vokser frem, vil planen til Veivesenet bidra til det? Neppe. Forslagene som kommer på bordet dreier seg bare om sykling og kjøring med buss. Er det det vi skal leve av i Grenland? Sykling?

Varden kan opplyse at «Nå skal alt sjekkes rundt bypakka». Det kan bli interessan­t å se. 600 timer er satt av til «sjekkingen». Da kan man undre seg på hvordan prosjektst­yringen i bypakka foregår. Har de ikke oversikt over hva de driver med? La oss først få se fremdrifts­rapportene så langt. Eller lages det ikke prosjektdo­kumentasjo­n?

Det er brukt ca. en milliard kroner på bypakketil­tak forteller Varden. Har vi sett noe til disse kronene? Skygge stein-Skje l bredstrand­er statsfinan­siert o guten forbypakke­regnskapet. Da er det bare «Lilleelvhø­let» pengene har gått til? Hvor mange krysninger vei/jernbane trenger de i Porsgrunn sentrum? De har to. Trenger de egentlig den tredje? Nå påståes det at trafikken går bedre etter at krysset et stengt.

Nå er det på tide at Bypakka legger frem en årsrapport over hva den har utrettet siste året. Ikke mye å vise til? I Porsgrunn surres det med et tunnelpros­jekt som er helt ute av kontroll.

Prosjektet RV 36 Skyggestei­n–Skjelbreds­trand er noe halvveis. Vegvesenet elsker å gjøre ting halvveis. Veien skal de på død og liv ha innom fiasko-rundkjørin­gene på Moflata. Utrolig! Det hadde vaert meget enkelt å legge veien gjennom Trommedale­n og kommet rett til Industriom­rådet på Rødmyr. Og videre derfra og over Kulltangen­broen?

Når man har som overordnet mål å få dårlig trafikkavv­ikling uten å ta hensyn til helse, miljø og sikkerhet blir resultatet slik. RV 36 burde gå utenfor tettbebygg­elsen, og heller innom industriom­råder som Rødmyr, og legge transport/kommunikas­jon til rette for dette industriom­rådet samt Kjørbekk.

Når el-biler fremdeles skal subsidiere­s vil ikke biltrafikk­en minke. Snarere øke. Med bomfri kjøring for el-bilene kan man se langt etter bompengene som skal finansiere bypakka. Det som er bekvemmeli­g med bompengefi­nansiering er at går prosjektet på trynet, er det bare å la bommene bli stående til nok penger er samlet til å betale for alle fiaskoene. Og det kan bli lenge.

Viktig å se litt fremover ved byutviklin­g i Grenland. Dokumentet til Vegvesenet er kjemisk rent for fremtid. Det vesen eter spesialist på su b optimalise­ring. Og d eter ekstremt kostbart i lengden.

 ?? ARKIVFOTO ?? BYUTREDNIN­G: Varden skrev i januar om presentasj­on av byutrednin­gen. Her Eva Preede fra Statens Vegvesen og Bodil Riis i Jernbanedi­rektoratet i samtale med Thomas Bakken (BP) og Erik Naes (KrF).
ARKIVFOTO BYUTREDNIN­G: Varden skrev i januar om presentasj­on av byutrednin­gen. Her Eva Preede fra Statens Vegvesen og Bodil Riis i Jernbanedi­rektoratet i samtale med Thomas Bakken (BP) og Erik Naes (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway