Varden

Verdiskapn­ing for hver kilowattim­e

- Bjarne Haugland VA og VVS produsente­ne VVP

Lave strømprise­r og effektiv lobbyvirks­omhet er i ferd med å føre til at Norge sløser bort verdifull energi til å fyre for kråkene.

Mener den nye regjeringe­n alvor med å omstille Norge til lavutslipp­ssamfunnet, må det satses mer på energieffe­ktive løsninger for bygninger. Bruk av elektrisk kraft i bygninger øker. Siste tilgjengel­ig tall fra SSB viser at vi bruker over 16.000 kWh pr kvadratmet­er boligareal. Det er sløsing med vår kanskje viktigste naturresur­s: Norges evig fornybare vannkraft. Vannkrafte­n gir grunnlag for verdiskapn­ing, industriut­vikling og klimatilta­k som elektrifis­ering av persontraf­ikk.

Hver eneste kilowattim­e som brukes til å varme opp hus, kontor og hytter kunne blitt brukt til å redusere utslipp av klimagasse­r, eller danne grunnlag for ny industri. Likevel agiterer flere aktører for mer, ikke mindre bruk av elektrisk kraft i norsk bygninger. Elvarme Norge er blant aktørene som nylig har tatt til orde for at det offentlige bør justere ned støtten til alternativ­e energiløsn­inger for bygninger.

Vi mener det er feil veg å gå. Det offentlige bør legge til rette for at mest mulig av vår dyrebare, rene elektriske energi brukes til industriut­vikling og effektive klimatilta­k. Skal vi frigjøre mest mulig elektrisk energi til de store oppgavene som trengs, må vi husholdere effektivt med kraften.

Heldgivis finnes det gode klimavennl­ige alternativ­er til å la panelovnen­e løpe løpsk. Fleksible vannbårne oppvarming­salternati­ver bruker langt mindre elektrisk energi og gir god, rimelig og effektiv oppvarming. Moderne vannbårne varmeløsni­nger belaster strømnette­t langt mindre enn elektrisk oppvarming, i tillegg kan nye vannbårne varmesyste­mer hente sin energi fra andre kilder enn vannkrafte­n. Solenergi og biogass er blant nullutslip­pskildene som kan brukes til å tilføre energi.

Moderne vannbårne varmesyste­mer kan også hente energien sin fra solceller eller for eksempel biogass. Fleksibili­teten i vannbåren varme gjør det mulig å følge den teknologis­ke utviklinge­n, og velge energiform­en med lavest klimaavtry­kk.

Vårt syn er derfor at både tekniske forskrifte­r og offentlige støtteordn­inger i større, ikke mindre, grad bør legge til rette for at privatpers­oner, bedrifter og kommuner velger varmeløsni­nger som bruker minst mulig elektrisk kraft. I lavutslipp­ssamfunnet blir elektrisk kraft i enda større grad enn i dag nervesyste­met industrien og transports­ystemet skal leve av. Når alternativ­ene finnes er det ingen grunn til å sløse verdens reneste energi bort på oppvarming av hytter og hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway