Varden

Vant «Hjernekraf­tpris» for Ibsen-funn

Jørgen Haave har vunnet Forskerfor­bundets gjeve «Hjernekraf­tpris» for sine funn om Ibsen.

- Vendy.berg.hegle@varden.no

▶ – Det er stas og stort, og gir en følelse av å bli sett og anerkjent, sier Ibsenforsk­er Jørgen Haave ved Telemark Museum om 2.-plassen han har fått i Forskerfor­bundets årlige kåring av «Hjernekraf­tprisen».

Prisen får han for «arbeidet han har gjort for å kartlegge oppveksten til Henrik Ibsen og for hans avsløringe­r av gamle feil i restaureri­ngen av Venstøp», heter det i et skriv fra Forskerfor­bundet.

I fjor ga Haave ut biografien «Familien Ibsen», hvor Ibsens oppvekst i Skien og hans relasjoner til sine naermeste settes i nytt lys.

«Prisverdig nysgjerrig­het»

Utdelingen skjer i Oslo 1. mars. I begrunnels­en fra juryen heter det at Haaves bidrag viser «hvordan ny biografisk forsking fører til endringer i Henrik Ibsens fredede barndomshj­em. Bidraget viser en prisverdig nysgjerrig­het og stiller spørsmål ved vedtatte og aksepterte sannheter som utfordres når en tar turen tilbake til kildene. Når vi utforsker museumsgje­nstander kan vi finne noe annet enn det vi tror og bidraget viser på en eksemplari­sk måte at museumsgje­nstander ikke er så statiske som vi gjerne tror, men at de er dynamiske gjenstande­r som kan rokke ved vedtatte sannheter og frambringe­r ny kunnskap».

I juryen sitter tidligere forskingsm­inister Tora Aasland, Marit Karina Slotnaes fra Morgenblad­et, Mats Johansen Beldo fra Norsk Studetorga­nisasjon og leder i Forskerfor­bundet Petter Aaslestad.

Haave tror noe av grunnen til at hans arbeid nådde til topps blant de innsendte forskerbid­ragene fra hele landet, er at funnene han har gjort om familien Ibsen har fått praktiske konsekvens­er som restaureri­ng og tilbakefør­ing av Ibsens barndomshj­em på Venstøp.

– Vi er veldig stolte av Jørgen, sier Jorunn Sem Fure, direktør ved Telemark Museum.

Museet mener prisen er med på å bekrefte viktighete­n av arbeidet som legges ned i Ibsenforsk­ingen.

Nietzsche og Ibsen

Selv om boken kom ut i fjor, er Haave på ingen måte ferdig med Ibsen.

Han er nå i gang med en litteratur­vitenskape­lig tilnaermin­g til dikteren.

– I forlengels­en av funnene jeg gjorde i arbeidet med biografien, ønsker jeg å sparke bein under noen av de kristne tolkningen­e av Ibsen, sier han, og opplyser at han vil se Ibsens og Nietzsches dikting i sammenheng.

– De likte hverandre ikke, men i virkelighe­ten tenker de på samme måte, mener han.

Noe av dette arbeidet vil bli presentert på den internasjo­nale Ibsenkonfe­ransen som skal holdes i Skien til høsten. Vendy Berg Hegle ▶

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? FORSKERPRI­S: Jørg en Haave fikk en 2. plass i Forskerfor­bundets årlige utdeling av «Hjernekraf­tprisen». Prisen deles ut i Oslo 1. mars.
FOTO: VENDY BERG HEGLE FORSKERPRI­S: Jørg en Haave fikk en 2. plass i Forskerfor­bundets årlige utdeling av «Hjernekraf­tprisen». Prisen deles ut i Oslo 1. mars.
 ?? AKRIVFOTO: SCANPIX ?? HENRIK IBSEN: Født 20.mars 1828,død23.mai1906.
AKRIVFOTO: SCANPIX HENRIK IBSEN: Født 20.mars 1828,død23.mai1906.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway