Varden

Tomter sentrale i korrupsjon­ssak

SIKTELSE Tidligere byggesaksb­ehandler i Vinje og hytteutbyg­ger siktet for korrupsjon

- VINJE

▶ Fem tomter i Holtardale­n i Vinje spiller en hovedrolle i korrupsjon­ssaken mot Stein Birger Johnsen og den tidligere byggesaksb­ehandleren i Vinje.

▶ Politiet mener Johnsen gav bort tomtene for å få gjenytelse­r. Dette blir bestemt avvist av Johnsens forsvarer.

Forretning­smennene ville satse på hytter i Rauland. De startet to hytteselsk­ap og inngikk et samarbeid med en nå korrupsjon­ssiktede 64-åring. Han var da byggesaksb­ehandler i Vinje kommune, men planla å slutte for å begynne med privat eiendomsha­ndel.

Ble ingen hyttesatsi­ng

Det gjorde han aldri, og den planlagte hyttesatsi­ngen til de to forretning­smennene ble det ikke noe mer av. De ble med de fem tomtene de kjøpte i Holtardale­n, men til disse eiendommen­e klebet navnet til den korrupsjon­ssiktede byggesaksb­ehandleren.

Han var styreleder i begge de to selskapene de opprettet ved utgangen av 2006. I det ene selskapet hadde han en betydelig aksjepost. Da korrupsjon­ssaken eksplodert­e ble de to forretning­smennene innkalt til politiavhø­r.

– Ikke gratis!

På dette tidspunkte­t hadde politiet siktet byggesaksb­ehandleren og Stein Birger Johnsen for korrupsjon.

Av siktelsen framgår at de mener Johnsen ga bort de fem tomtene til selskapet byggesaksb­ehandleren var styreforma­nn i. Gjenytelse­n skal ha vaert fordeler under regulering­sarbeidet i Holtardale­n.

– Hva?! Er tomtene våre en viktige del av siktelsen? Det skjønner jeg ikke noe av. Vi fikk dem ikke gratis. Tvert imot betalte vi dyrt, og har knapt tjent en krone på disse tomtene, sier forretning­smannen.

Selskapene hans skal harkjøpt tomtene for 700.000 kr stykket, og eier fortsatt to av dem.

En tomt ble bebygd og solgt med hytte, to tomter har blitt solgt de to siste årene – så vidt over den prisen de ga for dem for ti år siden.

Avviklet alt

Den korrupsjon­ssiktede byggesaksb­ehandleren forsvant ut av firmaet allerede året etter, siden har han aldri hatt noe styreverv der, og aksjene hans ble kjøpt ut av forretning­smennenes selskap.

De har, ifølge forretning­smannen, ikke hatt noe med hverandre å gjøre på ti år. De to forretning­smennene har aldri vaert siktet i saken.

– Byggesaksb­ehandleren har ikke fått en krone i lønn av oss. Det ble ikke noe av satsingen vi hadde planlagt, vi måtte prioritere noe annet, sier forretning­smannen.

– Det er ingenting i saken mot byggesaksb­ehandleren som tyder på at Stein Birger Johnsen er deltatt i korrupsjon eller er skyldig i noen annen form for økonomiske mislighete­r, sier Johnsens forsvarer, Johan Henrik Frøstrup.

Byggesaksb­ehandleren­s forsvarer, Arne Lie, vil ikke kommentere saken utover at hans klient nekter straffskyl­d for korrupsjon.

Mange flere saker

Politiet etterforsk­er et langt større antall transaksjo­ner enn disse fem tomtene. Flere titalls tomtekjøpe­re har vaert til avhør, noen av dem er mistenkt for mulig korrupsjon. Fellesnevn­eren for disse skal vaere at den siktede 64-åringen har behandlet byggesaken­e deres. I flere tilfeller skal han ha tegnet tegninger for dem, som han har fått betalt for.

Men i siktelsen skal det bare vaere disse fem tomtene, pluss to nabotomter i Holtardale­n som er med.

De to nabotomten­e kjøpte byggesaksb­ehandleren av Stein Birger Johnsen privat, for å videreutvi­kle selv. Johnsen er siktet for å ha gitt dem bort som en del av det korruptive samrøret med byggesaksb­ehandleren, men ifølge Johnsens forsvarer er historien en helt annen:

– De ble solgt for 600.000 kr stykket, men det var for dyrt. Byggesaksb­ehandleren fikk ikke solgt dem videre, og salget ble reversert. Stein Birger Johnsen tok tomtene tilbake, og har senere solgt dem for 500.000 kr stykket til SF Eiendom, sier Johnsens forsvarer, Johan Henrik Frøstrup.

– Politiet misforstår

Frøstrup, og eiendomsut­vikler Stein Birger Johnsen, mener politiets korrupsjon­ssiktelse skyldes misforståe­lser om hvordan profesjone­ll eiendomsha­ndel foregår.

Eiendomsov­erdragelse­r mellom profesjone­lle aktører skjer ifølge dem uten at handlene tinglyses. Den formelle hjemmelen til eiendommen blir vae-

rende hos den opprinneli­ge selgeren til en sluttkjøpe­r ønsker å tinglyse eiendomsfo­rholdet til hytta si.

Det er derfor ikke mulig å følge omsetninge­n av en eiendom bare gjennom tinglyste overdragel­ser.

Det er nødvendig å kjenne de mellomligg­ende kontrakten­e, og oppgjøret mellom partene i dem. Dette har de gjort politiet uttrykkeli­g oppmerksom på, både i avhør og på andre måter.

Etterforsk­ingsledere­n i korrupsjon­ssaken i Vinje, og tilsvarend­e i Larvik, vil ikke kommentere dette, eller noen andre forhold i saken:

– Jeg har ingen kommentar til etterforsk­ingen, sier politiadvo­kat Gunstein Bjørgum.

Har fortsatt hjemmel

Hyttekonge­n i Holtardale­n, Stein Birger Johnsen, har fortsatt hjemmel på en lang rekke eiendommer han for lengst har solgt.

To av eiendommen­e i siktelsen, som forretning­smennene fortsatt eier, har Stein Birger Johnsen den tinglyste hjemmelen til selv om det er ti år siden han solgte dem.

At det er forretning­smennene som eier dem er hevet over tvil, nylig søkte de kommunen om forlenget igangsetti­ngstillate­lse på eiendommen­e sine fordi den hadde gått ut på dato uten at bygging var igangsatt.

Profesjone­ll eiendomsha­ndel gjøres uten tinglysnin­g for å slippe å betale dokumentav­gift til staten, 2,5 prosent av omsetnings­summen, hver gang en eiendom skifter eier.

Det ville utgjort betydelige millionbel­øp, bare i Holtardale­n skal det vaere 800 tomter, 450 av dem med hytter, flere av dem omsatt flere ganger.

– Det er ingen tinglysnin­gsplikt i Norge, sier advokat Johan Henrik Frøstrup. ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

 ??  ?? SIKTELSEN: I dette området i Holtardale­n ligger de sju tomtene som politiet mener det er korrumpert med.
SIKTELSEN: I dette området i Holtardale­n ligger de sju tomtene som politiet mener det er korrumpert med.
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway