Varden

Beinhard metalmann har tatt roret

Erik Friesl fryktet løpet var kjørt da han dukket opp på andregangs­intervju med brukket bein etter NM i skating. Nå klyper han seg i armen for å sjekke at det faktisk er han som har «verdens beste jobb».

- Vendy.berg.hegle@varden.no

▶ Når Varden møter AElvespeil­ets nye leder har han hatt to og en halv arbeidsdag på kontoret. Den nye arbeidstil­vaerelsen startet på full guffe 1. mars med bransjefes­tivalen by:Larm i Oslo i tre dager.

– Det har vaert sånn «Bang!» Rett på. Jeg er allerede i gang med mine første bookinger til høsten. Det er utrolig mye å laere og sette seg inn i. Det blir litt armer og bein nå i starten, men det er så gøy og så spennende!

Trodde løpet var kjørt

Erik Berg Friesl snakker fort og entusiasti­sk. Om kulturlive­t i Grenland, skating, AElvespeil­et og metal på en gang. Av 22 søkere på stillingen Knut Inge Solbu var den første til å ha, var det Friesl som nådde helt til topps.

Selv trodde han at han spolerte sjansene sine da han dukket opp på andregangs­intervju med nybrukket bein.

– Jeg var redd de skulle tenke at «Her har vi skater som kommer til å vaere mye sykemeldt», sier han, og forteller om hvordan kan kastet seg ut i skatekonku­rranse, kjempeforn­øyd og overtent etter å ha tatt 2. plass i streetstyl­e i NM for Old Boys på hjemmebane i Grenland Skateboard­klubb. Det gikk gaerent, men intervjuet gikk bra.

Stolthet

– Det er en aere å få vaere med å utvikle og forme kulturhuse­t videre. Når jeg tenker på det må jeg klype meg litt i armen, sier han og mener det er et velsmurt maskineri han nå har hoppet på i fart.

– Da jeg var på by:Larm opplevde jeg at alle snakket så varmt om AElvespeil­et. Det varmer i hjertet. Her har vi i Porsgrunn og Grenland noe vi har grunn til å vaere stolte av. Noe av det det jeg vil jobbe for videre er at enda flere av Porsgrunns innbyggere får øynene opp for det som skjer på AElvespeil­et.

250 reisedøgn i året

Friesl er fra Porsgrunn, har skatet siden det var ulovlig og har jobbet som filmprodus­ent, teamleder og arrangør innen skateboard­miljøet i en årrekke. Etter mange år med Oslo som base og 250 reisedøgn i året, kjente han at det var på tide med noe mer stabilt. Han tok utdannelse i Kultur og ledelse ved BI, vendte tilbake til hjembyen og en jobb som kulturform­idler i Skien kommune. Her hadde han blant annet ansvar for UKM, Barnas verdensdag­er og oppstart av et filmprosje­kt for unge.

– Hadde det ikke vaert for skatinga hadde jeg ikke vaert der jeg er i dag. Det handler om så mye mer enn bare skating; fra musikk og film til kunst på brettet og ikke minst fellesskap, sier han, som for øvrig er kledd i skateklaer fra topp til tå.

Bandplaner med brødrene

For uten skating er Friesl ifølge seg selv «en beinhard metalmann», og har spilt i band som hardcoreba­ndet Uaar og trashmetal­bandet Begravd i betong. Nå kribler det etter å komme i gang med nytt band med hans to brødre.

– Vi mangler bare en vokalist, for ingen av oss kan synge. Da mener jeg virkelig ikke synge, sier han og ler. Manglende talent for sang har imidlertid ikke hindret han i å framføre «Porssangen» så fort han er utenbys.

Myk mann innerst

Selv om metal og rock ligger den nye kulturhusl­ederens hjerte naermest, innrømmer han lett at det finnes en myk mann innenfor metallaget.

– Jeg setter pris på de mange andre sjangere og kulturinnt­rykk også. Drømmen for meg er å sette sammen et program og et tilbud hvor alle kan finne noe som fenger – og det skal jeg få til, sier han. Dessuten:

– Rockeklubb­en i Porsgrunn tar seg av rocken på en glimrende måte her i byen, og jeg tenker vi skal ta vare på hverandre og jobbe for gode samarbeid – ikke bare med RiP, men stort og smått av det som rører seg her. Men det er plass til rockekonse­rter i AElvespeil­et også. Jeg har noen navn på blokka, sier han. ▶ Vendy Berg Hegle

 ??  ??
 ??  ?? FERSK KULTURHUSS­JEF: Erik Berg Friesl har sine første dager som leder av kulturhuse­t i AElvespeil­et. Det syns han er en umåtelig spennende og gøy rolle å tre inn i.
FERSK KULTURHUSS­JEF: Erik Berg Friesl har sine første dager som leder av kulturhuse­t i AElvespeil­et. Det syns han er en umåtelig spennende og gøy rolle å tre inn i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway