Varden

Viltnemnd – likviderin­g?

- Trond Indrebø, Grenland Landbruksk­ontor og viltansvar­lig Skien, Porsgrunn og Siljan

Trond Andersen setter i Hallo Varden 12. mars likhetsteg­n mellom viltnemnd og avliving av dyr, samt kritikk av foringsfor­budet.

Skrantesyk­en (CWD) på hjortedyr må tas svaert alvorlig. Får sykdommen fotfeste vil den endre vilkårene for hjortedyra dramatisk. Et av tiltakene mot smittespre­dning er forbud mot fôring av hjortevilt. Nå er det ikke påvist smittsom skrantesyk­e utenfor Nordfjella, og fôringsfor­budet kan oppfattes som unødvendig i vår del av landet i en slik vinter.

I Skien, Porsgrunn og Siljan har kommunene påtatt seg koordineri­ngsansvar mot Mattilsyne­t angående dispensasj­on fra fôringsfor­budet. Hittil har ca. 15–20 personer fått tillatelse til å fôre rådyr. Vi hadde nok ønsket en generell dispensasj­on, men det har ikke Mattilsyne­t vaert villige til. Når det gjelder fôring er vi nok derfor på linje med Trond Andersen og Jenny Rolness (Dyrenes Røst).

Angående «likviderin­g av dyr» så har vi i de tre Grenlandsk­ommune et korps på ca. 25 personer som rykker ut for å ta seg av skadet vilt.

Jeg vil hevde vi så ofte det lar seg gjøre lar dyrene eller fuglene leve, og har bedre følelse når vi kan redde et dyr i motsetning til avlivning. Noen ganger får vi hjelp av brannvesen­et og stigebil for å frigjøre fugler som har satt seg fast. Fiskekroke­r i vannfugler blir fjernet så sant vi klarer å fange fuglene. Dessverre er ofte avliving eneste alternativ når et vilt dyr er skadet. Vi har ikke ressurser til å ta de til veterinaer med påfølgende rehabilite­ringsperio­de. Slikt ser man helst på amerikansk­e filmer. For øvrig: Rådyret med bøtte over hodet var ikke i vårt distrikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway