Varden

Hun blir Stoltenber­gs høyre hånd

Samboeren følger med til Brussel når Mari Aaby West tar fatt på toppjobben som rådgiver for NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g i august.

- Nils.skumsvoll@varden.no

▶ Sist uke ble det kjent at Skienskvin­nen har takket ja til stillingen som rådgiver i NATO.

Aldri i tvil

Den erfarne rådgiveren ble spurt om stillingen kunne vaere aktuell for henne for noen måneder siden, og kom raskt fram til at svaret var ja. Ikke minst fordi samboeren Anders Merkesdal blir med.

– Jeg var vel egentlig aldri i tvil, men det gjør jo ting enklere. Han har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre der nede, men akkurat det er vi ikke så bekymret for. Det viktigste er at vi flytter dit sammen, sier Aaby West, som i dag jobber som politisk rådgiver i Arbeiderpa­rtiet.

Hun kjenner Stoltenber­g litt fra før, ikke minst gjennom bakgrunnen fra AUF. Hun var også en del av sekretaria­tet hans da han fortsatt var partileder.

Det har kommet mange gratulasjo­ner etter at den nye stillingen hennes ble gjort kjent.

– Det er jo store greier for en jente fra Grenland. Jeg sammenlign­er det litt med et bursdagsse­lskap. Du vet ikke helt hvor du skal holde hendene eller hvem du skal kikke på når gjestene synger bursdagssa­ngen for deg. Men det er veldig hyggelig da, at folk rundt meg kommer med så mange positive tilbakemel­dinger i forbindels­e med et jobbskifte.

– Hva slags arbeidsopp­gaver er det egentlig som venter i Brussel?

– Kort forklart handler det om å bistå generalsek­retaeren, slik at han til enhver tid er i stand til å utføre en god jobb.

Kjenner byen godt

Aaby West har en bachelor i internasjo­nale studier, og snakker flytende fransk. Hun har også jobbet i Brussel tidligere. I 2015 var hun internasjo­nal rådgiver i Party of European Socialists.

– Det bidrar jo til at jeg vet litt mer om hva som møter meg, men dette blir samtidig noe helt annet enn det jeg har holdt på med tidligere, understrek­er hun.

Frem mot august skal hun fokusere på jobben i partiet, men vil også bruke mye tid på toppmøtet i NATO som holdes i juli.

– De beslutning­ene som blir tatt i det møtet vil vaere svaert viktig med tanke på det Nato skal gjøre framover. Det er en spennende tid, i en sikkerhets­politisk situasjon som er mer krevende enn det har vaert på lenge.

– Det blir svaert utfordrend­e, litt skummelt og enormt laererikt. Jeg gleder meg veldig.

▶ Nils Skumsvoll

 ?? FOTO: BERNT SØNVISEN, ARBEIDERPA­RTIET ?? RUTINERT: Mari Aaby West fra Skien er en rutinert rådgiver for Arbeiderpa­rtiet sentralt, men innrømmer at jobben i NATO blir utfordrend­e. Hun starter i august, og tar med seg samboeren Anders Merkedal.
FOTO: BERNT SØNVISEN, ARBEIDERPA­RTIET RUTINERT: Mari Aaby West fra Skien er en rutinert rådgiver for Arbeiderpa­rtiet sentralt, men innrømmer at jobben i NATO blir utfordrend­e. Hun starter i august, og tar med seg samboeren Anders Merkedal.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? SJEFEN: Jens Stoltenber­g, generalsek­retaer i NATO, er Mari Aaby Wests nye sjef. Det er ikke første gang.
FOTO: SCANPIX SJEFEN: Jens Stoltenber­g, generalsek­retaer i NATO, er Mari Aaby Wests nye sjef. Det er ikke første gang.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLAR FOR BRÜSSEL: Mari Aaby West.
FOTO: PRIVAT KLAR FOR BRÜSSEL: Mari Aaby West.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway