Varden

Hadde sex med pasienten

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

En sykepleier i 30-åra kan miste lisensen etter at hun innledet et seksuelt forhold til en pasient på Sykehuset Telemark.

Det fatale feiltrinne­t skjedde da kvinnen var sykepleier­student og var utplassert i praksis på Sykehuset Telemark.

De møttes på avdelingen der pasienten var innlagt. Etter hvert ble det en heftig utveksling av tekstmeldi­nger mellom dem, der «kjaeresten min» er et uttrykk som går igjen. «Kan jeg komme innom og få et kyss etter vakta mi?» spør pleieren i en av meldingene sine.

– Fysisk kontakt på avdelingen

Statens helsetilsy­n skriver i et brev til pleieren at det går fram av tekstmeldi­ngene «at det har vaert fysisk kontakt mellom deg og pasienten på avdelingen der pasienten var innlagt».

For saken havnet altså på Helsetilsy­nets bord. Det seksuelle forholdet ligger noen år tilbake i tid, men i 2016 leverte pasienten klage. Saken ble tatt svaert alvorlig hos Helsetilsy­net, men har tatt lang tid uten at den er endelig avgjort ennå.

19. juni i fjor vedtok Statens helsetilsy­n å inndra autorisasj­onen hennes – altså retten til å vaere sykepleier. Men kvinnen klaget på vedtaket. Klagen ligger nå til behandling hos organet Helseklage, men hun har ikke lov til å jobbe som sykepleier mens klagen er til behandling. Det framgår av saken at det var sykepleier­en som både innledet og gjorde slutt på forholdet:

«Du tenkte også at det var greit å ha et forhold til pasienten ettersom du bare var student, men du innså etter hvert at det ikke var greit og avsluttet forholdet. Du uttaler videre at pasienten ikke ville godta at det var slutt, du avbrøt all kontakt og du måtte også skifte telefonnum­mer,» skriver Helsetilsy­net.

– Jeg har forstått alvoret

Sykepleier­en sa først at hun så på dem som likeverdig­e. Pasienten føler seg derimot utnyttet.

Statens helsetilsy­n mener hun har begått et så grovt overtramp at hun er uegnet til å vaere sykepleier.

Pleieren har klaget på vedtaket om å inndra lisensen. I klagen er hun langt mer ydmyk en hun var de første gangene hun hadde kontakt med Helsetilsy­net. Hun skriver blant annet: «Jeg har virkelig forstått alvoret og er svaert opptatt av å bearbeide hendelsen, forstå hva som utløste at jeg handlet grovt uforsvarli­g, at jeg fremover skal opptre etisk forsvarlig og forstå betydninge­n av å vaere en profesjone­ll yrkesutøve­r.»

Klageorgan­et Helseklage fikk klagen hennes i fjor høst.

Sykepleier­en skriver i en melding til Varden at hun ikke ønsker å kommentere saken så lenge den ikke er endelig avgjort. ▶ Torbjørn Tungesvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway