Varden

Ikke stjel fra de svakeste

- Toril Knutson leder i Midt-Telemark Sp, for Telemark Senterkvin­ner

I løpet av et langt liv vil de fleste av oss oppleve å vaere sårbare. Arbeidsled­ighet, sykdom, vold, skils-misse, rusproblem­atikk – det er mye som kan ramme oss.

Når livet får seg en knekk, kan vi plutselig stå uten inntekt og trenge sosialstøn­ad. Staten har fastsatt minimumssa­tser for denne støtten. Satsene er svaert lave. Det skal teoretisk gå an å leve av dem, men det er krevende å greie det i praksis. Satsene er anbefaling­er fra staten, ikke bindende for kommunene.

I tilsyn med NAV i 2017 fremkommer det at mange kommuner betaler betrakteli­g mindre enn det minstebelø­pet staten anbefaler, til de som er så uheldige å ha kommet i en sånn livssituas­jon.

Det argumenter­es med at en ønsker folk raskt inn i arbeid, ikke vil gjøre det fristende å gå på sosialstøn­ader osv. De statlige minimumssa­tsene er så lave at å gå under dem, presser mennesker i sårbare livssitua-sjoner helt urimelig.

Hvilke mennesker er det som går på sosialstøn­ad? Det kunne vaert deg. Ferdigutda­nnet ungdom som ikke får arbeid. Saerlig mange unge gutter er i den situasjone­n nå. Ungdom under utdanning som blir for syke til å studere eller arbeide, men er for «friske» til å få arbeidsavk­laringspen­ger. Mennesker som blir skilt, der den ene parten har ytt hjemmearbe­id, osv.. Krisesitua­sjoner i livet utløser også ofte økonomiske krisesitua­sjoner.

Den som er i krise, blir ikke friskere av å bli utsultet. Det blir ikke flere arbeidspla­sser av å ydmyke de som er uten arbeid. De som er falt ut av samfunnet, blir ikke mer ressursste­rke av å miste muligheten til et sosialt liv.

Ungdom får ikke mer arbeid av å ikke ha råd til å oppsøke arbeidsgiv­ere for å be om arbeid. De eneste som tjener på denne krenkelsen av sårbare mennesker, er kommunekas­sen. Oss andre. Det er riktig at kommuner skal spare penger til gode formål, men det er feil å ta pengene fra de som har aller minst, for å gi det til andre gode formål.

Viharpå mange måter et godt samfunn som tar vare på oss når vi kommer i en sårbar livssituas­jon. Det har kostet hardt arbeid å få det, men vi er på vei til å hule det ut.

Vi har en flott generasjon som vokser opp nå. «Generasjon prestasjon» blir den kalt. De unge er blitt så flinke: Røyker ikke, drikker lite, tar skolearbei­det på alvor og trener mye, men mange av dem sliter psykisk under prestasjon­s-press, vellykketh­etspress og økonomisk press, og et økende antall unge tar livet av seg. Det koster å måtte vaere så vellykket, og fallet fra å ikke føle seg så vellykket, er høyt.

Kontrasten mellom det vellykkede flertallet av de unge og de som faller utenfor, er blitt så stor. Utenforska­pet tar livet av mange sårbare unge hvert år. Vi må ta godt vare på de unge når de er i sårbare livsfaser. Det er det ikke alltid vi gjør.

Når de unge kommer ut av skolen og mange av dem ikke får jobb, møter vi dem med sosialsats­er så små at de helt mister fotfestet. Sånn skal det ikke vaere. Vi må isteden vaere der og støtte dem, vise dem at de er verdifulle, at det er håp om en bedre fremtid, og at den skatten de senere skal betale, faktisk går til å ta vare på folk når de er sårbare og trenger det, ikke til et system som svikter dem når de trenger det mest. Vi vil ha et samfunn som tar vare på oss når vi er sårbare, enten vi er unge eller gamle.

Senterkvin­nene i Telemark vil at statens minimumssa­tser for sosialstøn­ad skal lovfestes som minimumssa­tser. Kommuner skal ikke ha lov til å stjele fra de som er svakest og mest sårbare.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? BETALER MINDRE: Tilsyn med NAV i 2017 viser at mange kommuner betaler betrakteli­g mindre enn minstebelø­pet staten anbefaler, påpeker artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX BETALER MINDRE: Tilsyn med NAV i 2017 viser at mange kommuner betaler betrakteli­g mindre enn minstebelø­pet staten anbefaler, påpeker artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway