Varden

Energipoli­tikk ute av kontroll

- Arild Haugen Borgemarka

I 1885 ble det første kommunale kraftverk bygget. Det var «elektrisit­etens far», Gunnar Knudsen, som fikk på plass konsesjons­loven. Venstrerad­ikaleren sikret dermed norsk eierskap på vannkrafta.

Han var statsminis­ter i tilsammen 9,5 år. Etter fire år overtok Høyre regjerings­makta. Selv den gang ville de ha bort denne loven. Det første Gunnar Knutsen måtte gjøre når han igjen ble minister, var å reinnføre konsesjons­loven igjen som Høyre hadde tukla med. Den gang, og fram til i dag, er det gjort flere forsøk på å endre loven. De borgerlige regjeringe­r, Arbeiderpa­rtiet inkludert, har flere ganger forsøkt å privatiser­e vannkrafta vår. Nå har de lykkes med å delprivati­sere deler av den. Nå er våre folkevalgt­e i gang igjen med noe som er langt verre.

På 1990-tallet ble bransjen såkalt liberalise­rt. På et øyeblikk ble vannkrafta et kommersiel­t produkt. Den politiske styringa ble dermed svekket. Den siste endringa kom i 2016. Bransjen selv ville legge flere utenlandsk­abler, på tross av at vi allerede hadde mange nok. Dersom våre folkevalgt (Stortinget) 22. mars sier ja til EUs tredje markedsene­rgipakke, vil det bety at de sier ja til å krafttappe Norge.

En ny regulering­smyndighet, (REM), vil bli skilt ut fra NVE og overstyrt av energibyrå­et Acer. Deretter må vi godta diktat fra EU når det gjelder utbygging, vedlikehol­d samt prisregule­ring på olje, gass og vannkraft. I 2016 eksportert­e Norge gass for 164 milliarder kroner. Vi må også vaere klar over at på sikt kan gassmarked­et vaere borte. Vi må også vaere klar over at EU vil ha fornybar energi. Gjentar, fornybar energi.

I Grunnloven­s § 115 står det at store suverenite­tsavståels­er krever 3/4 flertall. Regjerings­partia (H, Frp. og V) går for simpelt flertall i Stortinget. Arbeiderpa­rtiet er fortsatt uklare, og ser ut til å gå for regjeringa­s forslag. I så fall vil det bli en katastrofe for kongedømme­t Norge. Dersom dette skjer, kan jeg ikke forstå annet enn at å bryte en av Grunnloven­s viktigste prinsipper vil måtte medføre at saken må komme for Høyesteret­t.

Energipakk­a ble vedtatt av EU i 2009. Dette 1.000-siders regelverke­t vil dermed havne i EØS-avtalen. Avtalen vil da bli varig og bindende langt inn i uoverskuel­ig framtid, dersom Høysterett ikke har bedre vett enn våre folkevalgt­e da. Våre politikere må ikke ta den sjansen på det norske folks vegne. Her er det bare å bruke reservasjo­nsretten som gir Norge mulighet til å si nei til forordning­er som ikke fremmer norsk sikkerhet, helse og miljø. Våre folkevalgt­e har åpenbart ikke forstått at dråpe for dråpe har norsk råderett dryppet ut og uthulet demokratie­t. Vi har bare en ting å gjøre, det er å si nei til EUs direktiv. Det virker som om EU tror norske politikere er «analfabete­r» ved å fremme et slikt direktiv. Vi må vel kunne si at de er det dersom de går for EUs tredje energipakk­e.

PS. 28. februar fikk regjeringa klarsignal fra justisedep­artementet om å gå for energipakk­a. Dermed kan EU bli sittende med enda større sugerør i statskassa, og regjeringa vil altså akseptere det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway