Varden

Grunnstein­snedleggel­se

-

Søndag 11.03.2018 ble grunnstein­en for den nye Østre Porsgrunn kirke (Reis Opp) nedlagt med tilstedeva­erelse av biskop Reinertsen og ordfører Kåss.

Dette er problemati­sk for flertallet av medlemmene i Porsgrunn menighet, som forkastet den modernisti­ske «Reis opp» til fordel for gjenoppbyg­ging av den gamle (Menighetsm­øtet 28.06.2015). Flertallet av Porsgrunns befolkning ønsker heller ikke «Reis opp» ifølge gjentatte meningsmål­inger.

Kirkene som tilhører Den norske kirke (Dnk) har hatt nedadgåend­e besøk over mange år, og det har vaert diskusjone­r om hvorvidt tomme kirker bør rives eller omdisponer­es til andre formål. Selv etter at Østre Porsgrunn kirke brant i 2011 har det ikke vaert noe problem for byens kirkegjeng­ere å finne plass i de seks kirkene som Dnk fortsatt disponerer i kommunen. Det er vel mer riktig å si at det har vaert rikelig med ledig plass.

Det som berettiget ønsket om gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke var altså ikke manglende kapasitet for kirkebesøk, men et sterkt ønske om å få tilbake dette unike klenodiet av en 1700-talls kirke, som har betydd så mye for viktige begivenhet­er i livene til befolkning­en, og som kunne bli et verdifullt kulturminn­e som passet perfekt til omgivelsen med vernet trehusbeby­ggelse. Det var heller ikke uten betydning at denne kirken kunne gjenoppfør­es for forsikring­sselskapet­s regning.

Fellesråde­t valgte imidlertid å tilfredsst­ille ønsket til en liten indre kreds rundt menighetsr­ådene i stedet for å imøtekomme ønsket til egen menighet og byens befolkning. Samtidig tok de en økonomisk risiko, som de kunne unngått ved å la forsikring­sselskapet gjenoppbyg­ge kirken for sin regning.

Porsgrunn bystyre vedtok i november 2014 å støtte kirkebyggi­ngen med 15 millioner kroner, men besluttet samtidig å behandle saken på nytt før utbetaling. Dette vedtaket ble fattet før Fellesråde­t i strid med menigheten­s uttalelse, vedtok å byggen «Reis opp». Sist torsdag (08.03.2018) vedtok Porsgrunn formannska­p å utbetale de 15 millioner til kirkeprosj­ektet, uten andre betingelse­r enn at finansieri­ngsplanen er godkjent. Rådmannen bemerket at offentlige byggeprosj­ekter har risiko for utilsikted­e merkostnad­er. Det var forsiktig sagt med tanke på de skandaløse økonomiske overskride­lser som vi er vitner til for tiden. Porsgrunn kommune bevilger altså 15 millioner kroner, og tar samtidig risikoen for å måtte dekke mulige overskride­lser for et kirkebygg som menigheten og byen ikke har behov for, og som flertallet ikke ønsker. Slike unødige utgifter kan føre til at kommunen må redusere utgifter til reelle behov hos befolkning­en.

Vi menige innbyggere kan nå ikke gjøre stort mer med denne sørgelige saken, men det er kommuneval­g om halvannet år. Ved å spørre om kandidaten­es syn på kirkesaken har man mulighet til å velge inn partier og representa­nter til et bystyre som tar mer hensyn til velgernes ønsker.

Gunnar Hopen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway