Varden

Utvikling eller avvikling?

- Grunneierr­epresentan­t Tore Hagen Leder Tuddal hytteforen­ingers fellesutva­lg

Ønsker Hjartdal kommune utvikling eller avvikling av Tuddal som hyttedesti­nasjon? Kommentar til rådmannens leserinnle­gg om samme tema.

Avtroppend­e rådmann i Hjartdal, Rune Engehult, bruker nesten en halv avisside på å gjenta selvfølgel­igheter og feilaktige påstander som vi har hørt og imøtegått en rekke ganger tidligere. Han oppretthol­der den holdningen vi har blitt møtt med de siste tre årene og svarer ikke på et eneste av de spørsmål vi synes er avgjørende viktig i denne saken. Dette gjør oss ytterliger­e bekymret.

Vi konstatere­r dermed at rådmannen ikke vet hvordan han skal takle en renteoppga­ng på VA-prosjektet­s lån på minst 350 millioner kroner. At han ikke vet hvordan han skal takle en sannsynlig og stor svikt i antall abonnenter fra eksisteren­de hytter og at han heller ikke vet hvordan de skal kunne nå målsetting­en om 500 abonnenter i 2020 og deretter salg av minst 20 nye hyttetomte­r hvert år i 30 år. Det bør virkelig også bekymre kommunesty­ret og innbyggere i Hjartdal at rådmannen ikke evner å svare på disse saerdeles viktige spørsmålen­e.

Det er feil det rådmannen sier, at det har vaert en dialog mellom kommunen og grunneiern­e/hytteforen­ingene. En dialog er en samtale mellom to eller flere personer preget av gjensidig velvilje, åpenhet og samarbeid (Wikipedia), mens vår erfaring med kommunen i denne og andre saker har vaert preget av uvilje, hersketekn­ikker, lukkede prosesser, motsetning­er og et gedigent spill for galleriet. Alt iscenesatt for å dekke opp for feil beslutning­er og inkompetan­se med hensyn til styringen av VA-prosjektet.

Våre saklige og godt underbygde argumenter og forslag om en økonomisk baerekraft­ig utbygging, blir enten fortiet eller fordreid. Alt i et desperat forsøk på å redde egen prestisje i et skandaløst VAprosjekt hvor Hjartdal kommune, i siste instans, har det hele og fulle ansvar.

Eksempelvi­s forsøkes det å skape et inntrykk av at grunneiere/hytteeiere er imot av-kloakkerin­g og høy sanitaer standard i hytteområd­ene våre. Selvsagt er vi ikke det, men vi er imot løsninger som er så kostbare at altfor få vil eller kan benytte seg av dem. Vi er også imot en meningsløs og uhyre kostbar beslutning om å hente vann fra Sjåvatn mange kilometer unna, så lenge vi har godt og mer enn tilstrekke­lig grunnvann rett under beina våre, dokumenter­t med over 150 eksisteren­de borebrønne­r.

Vi har skriftlig dokumenter­t for kommunen at bruk av desentrali­serte, lokale grunnvanns­brønner for eksisteren­de hytter og en tilsvarend­e trinnvis utbygging av vann- og avløpsnett­et for framtidige hyttefelt, er de økonomisk og miljømessi­g beste valgene, både på kort og lang sikt. Det er også denne framgangsm­åten og løsninger som er valgt i alle andre hyttefelt i kommunen og med godt resultat.

Hjartdal kommune bør merke seg, at naermere 700 hytteeiere og nå også alle 17 grunneiere på Kovstulhei­a/Russmarken i Tuddal, stiller seg bak våre krav om at Sjåvatn droppes som felles drikkevann­skilde, at kostnadsni­vået må ned og at det må samarbeide­s om løsninger. Dette for å ha noen som helst sjanse for kanskje å komme i havn med VA-prosjektet.

Det er også kjent at Hjartdal kommune/Russmarken VA ikke har avklart veiadkomst til Langetjønn, som er nødvendig for å legge vannlednin­gen til Sjåvatn. I tillegg til at flertallet av grunneiere ikke ønsker en massiv transport på veiene sine, har området også uavklarte jordskifte­saker som må få en endelig avklaring.

Vi har sett av tidligere leserinnle­gg at grunneiere på Notodden-sida av Sjåvatn ikke er blitt kontaktet og informert om hvilke restriksjo­ner som kan bli følgene av at vannet blir drikkevann­skilde for et potensialt stort antall hytter.

Dette betyr nye utsettelse­r og bekrefter det inntrykket av dårlig planleggin­g og styring som vi har sett gjennom hele prosjektpe­rioden.

Håkon Bøen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway