Varden

Vett og uvett i Skien

-

Det er, som ledende politikere sluttet seg til nylig, en økende erkjennels­e at vi må komme i gang med effektiv karbonfang­st i stor skala i Norge. I mange år har vi brukt penger på å utvikle teknologi for dette men det drøyer med å få resultater av arbeidet.

Til våren skal Stortinget igjen behandle fremtiden for det norske fullskala-prosjektet på Mongstad (den tidligere månelandin­gen). Riktignok har ett av målene for denne vaert å fremskaffe teknologi for eksport til andre land, men vi innser vel nå at vi må feie for egen dør også, og ikke bare betale oss ut av problemene. Jeg ser her bort fra «klimareali­stene», de som benekter eller bagatellis­erer at klodens CO2-innhold stiger. Den diskusjone­n bør vi ha lagt bak oss.

Det grønne skiftet innebaerer mange typer tiltak for å redusere utslipp av karbondiok­sid (CO2), få i gang karbonfang­st fra punktutsli­pp i industrien og gjerne alt annet som bedrer balansen i klimagassr­egnskapet vårt. Dette har Regjeringe­n vaert tydelige på, men det savnes konkrete tiltak med dokumenter­bar virkning.

Fra det ståstedet er det vanskelig å se fornuften i å tilrettele­gge for storstilt datalagrin­g i Skien (på Gromstul). I form av regulering­splan rettferdig­gjøres dette ved at det skal vaere et skrikende behov for datalagrin­g, og at det er utenfor debatt at vi i Norge må bidra til at Facebook, Google og andre får lagerplass. «Skyen» skal tydeligvis ned på bakken.

Datalagrin­g begrunnes også med at det bidrar i Det grønne skiftet og skaper arbeidspla­sser. Vi ser her at et påstått nasjonalt ønske og behov søkes tilfredsst­ilt ved å lokke med arbeidspla­sser i det man hevder er «grønn» virksomhet i Skien. Dette krever motforesti­llinger. For karbonfang­st har vi allerede i dag et fullskala anlegg rett utenfor vår egen stuedør. Men vi ser ikke skogen for bare traer. Takket vaere fotosyntes­en tar norsk produktiv og uproduktiv skog opp ca 25 millioner tonn CO2 pr år. Med i alt 324.000 kvadratkil­ometer skog i Norge (Landsskogt­akseringen) blir dette 77 tonn fanget CO2 pr kvkm og år. Hadde vi latt dette inngå i det offisielle klimagassr­egnskapet vårt ville vi fått et nytt perspektiv på hvorledes vi bør skjøtte skogen for å ta vare på og helst øke denne karbonbind­ingen. Kanskje det finnes grønne arbeidspla­sser i det? Skien kommune har 623 kvkm skog og et skogbasert karbonfang­stanlegg på 48.000 tonn CO2 pr år. Mye av skogen er høyprodukt­iv og gir enda større fangst og lagring. Skal vi ofre store deler av dette for å få lagret data som vi vet genereres uhemmet og i enorme mengder av vår illusjon om at vi er tvunget til å lagre all verdens data?

Planforsla­get viser ingen motforesti­llinger. Likevel skal Skien kommune fristes til å si ja til planen, med vage løfter om arbeidspla­sser og enda vagere hentydning­er om at prosjektet er «grønt».

Det påtenkte datalagere­t på Gromstul vil trenge 3 kvkm produktivt skogareal og 1-4 TWh elektrisk kraft pr år. Skogareale­t sørger for å ta opp ca. 231 tonn CO2 pr år og utgjør således et håndfast bevis (gjennom avvirket tømmer) på effektiv storskala karbonfang­st allerede i dag.

Det mest håndfaste produktet fra datalagere­t vil vaere lunkent vann og luft som følge av kraftforbr­uket. For sammenlign­ingens skyld; Herøya Industripa­rk er på 1.5 kvkm og med sikker krafttilga­ng tilsvarend­e det som vil kreves på Gromstul. Fremfor å beholde og videreutvi­kle et virksomt karbonfang­stanlegg vil man altså sette opp et megastort, kraftkreve­nde industrian­legg som ikke gjør stort annet enn å lagre lavkvalite­tsdata og slippe ut ubrukelig spillvarme. Er dette et prosjekt som Skien kommune vil vaere bekjent av?

Tormod Svartdal

Fremfor å beholde og videreutvi­kle et virksomt karbonfang­stanlegg vil man altså sette opp et megastort, kraftkreve­nde industrian­legg som ikke g jør stort annet enn å lagre lavkvalite­tsdata og slippe ut ubrukelig spillvarme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway