Varden

Reagerer på Utøya-reklame

- Sindre.omenas@varden.no

– Store postere for Utøyafilme­n i bybildet er en kommersial­isering av tragedien, som ikke er verdig.

Det mener Ap-politiker Odin Adelsten Aunan Bohmann, som sier han kjører forbi flere slike postere hver dag han skal til og fra jobb.

– Jeg får en klump i magen hver gang jeg ser det ansiktet og leser «Utøya».

Produsent Stein B. Kvae i Paradox film 7 sier han forstår at dette kan vaere en belastning for dem som er berørt, og at de har tonet ned markedsfør­ingen kraftig.

– Det er en vanskelig balansegan­g, for vi har også et behov for å gjøre filmen kjent for publikum.

– Utøya er noe annet

Erik Poppe har hatt regien i filmen om Utøya, som har hatt Norgesprem­iere denne uka. Filmen har fokus på den frykten og terroren de unge ofrene på Utøya kjente på 22. juli 2011.

Basert på vitneskild­ringer, følger filmen den fiktive Kaja (Andrea Berntzen) de skjebnesva­ngre 72 minuttene på øya.

Odin Adelsten Aunan Bohmann sier han kan forstå behovet for å dokumenter­e tragedien på Utøya.

– Jeg kan også forstå behovet for å lage kunst av det. Men å møte så store postere i bybildet, gjør at jeg mener det er en uverdig kommersial­isering. For meg er Utøya noe annet enn det jeg ser på posteren. For meg er Utøya volleyball, fotball, sommer med andre ungdommer i et politisk fellesskap. Det minnet er vanskelig å holde på når jeg ser reklame for denne filmen, sier Bohmann.

Han var ikke selv på Utøya denne sommeren. For første gang på åtte år måtte han melde avbud, men jobbet tett med de berørte da omfanget av tragedien ble klart.

– Tett dialog med de pårørende

Produsent Stein B. Kvae sier de har hatt en tett og god dialog med pårørendeg­ruppa etter 22. juli.

– Det har vaert en helt spesiell film, og vi har aldri tenkt så grundig gjennom hver beslutning som med denne filmen.

Det har gjort at de ikke promoterer filmen med klipp og trailere. Plakatene ble satt opp sent og de fleste blir tatt ned etter en uke.

– Filmen er laget med et ønske om at denne historien ikke må glemmes, noe også mange berørte og de vi har jobbet sammen med i Støttegrup­pa gir uttrykk for. Da må filmen markedsfør­es, men det er naturligvi­s en vanskelig balansegan­g, sier Kvae.

▶ Sindre Omenås

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway