Varden

Inviterer til solfest

Med Senkvelddu­oen Thomas og Harald som solprisvin­nere, revypremie­re og 1.500 i karnevalso­pptoget, ligger det an til en knall solfest på Rjukan.

-

Solfesten er blitt folkets store festdag i Vestfjordd­alen. Over halvparten av kommunens innbyggere – ca. 3.000 – er på plass enten som deltakere i karnevalso­pptoget eller som publikum langs ruta. Tradisjone­n ble startet av Hydro i 1925. Hvert eneste år siden 1984 har fotballgru­ppa i idrettslag­et stått som teknisk arrangør.

Far Numme fikk prisen

– Det ligger an til en kjempeflot­t solfest i år. Veldig moro å høre at det jobbes hardt med kostymer rundt om i Tinn før den store dagen 7. april. Det kommer ikke akkurat til å legge noen demper på stemningen at Thomas Numme og Harald Rønneberg dukker opp på showet på Torget for å motta Solprisen 2018, sier PR-sjef, revyartist, konferansi­er og verdensarv­koordinato­r Øystein Haugan.

– Litt ekstra gøy er det jo at faren til Thomas Numme – hele Norges tidligere revystjern­e Yngvar Numme i Dizzie Tunes – fikk prisen i 1989. Jeg husker det godt fordi han var på vår (Rallarn) premiere den gangen. Yngvar Numme ga oss tips om å gå over til å spille en enakter og å satse på egenskreve­t materiale. Rådene har vi fulgt. Nå har sønnen Thomas og Harald Rønneberg meldt sin ankomst på fredagens premiere på «Alle kluter til» 30 år etter. Det blir gøy. Vi i Rallarn er jo fortsatt bare «litt over vår beste alder», sier Haugan med en god latter.

Alle går sammen

Thomas og Harald har meldt sin ankomst med ektefeller og vil ta en langhelg på Rjukan. De skal på revypremie­re, på Vemork og de skal hylles i åpen veteranbil i solfesttog­et. Planen er at duoen skal huses på Hydros Admini. De blir ikke alene om å motta folkets hyllest på Solfesten. Årets solprins er en av Rjukans gjeveste utmerkelse­r. Hvem det er avsløres ikke før under showet på torget.

Tradisjone­n tro vil også årets solbarn få sin oppmerksom­het på torget. Solbarnet er det barnet som blir født tettest opptil dagen sola kommer tilbake på fabrikkbru­a – 12. mars klokken 12.

– Det er veldig flott at vi har klart å holde på denne tradisjone­n her på Rjukan. Solfesten er virkelig en fin dag og en verdig fest til aere for sola. Nå er alt klart for en ny folkefest, sier Øystein Haugan.

Knut Heggenes ▶ knut.heggenes@varden.no

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? BARNAS FESTDAG: Det er liten tvil om at Solfesten er barnas store festdag på Rjukan. Her er det Oliver Dahle Linås, Billy Dahle Listaul, Lara Evelyn Veåsen og Theodor Dahle Hegard som storkoser seg for noen år tilbake. I år er det igjen ventet 1.500...
FOTO: KNUT HEGGENES BARNAS FESTDAG: Det er liten tvil om at Solfesten er barnas store festdag på Rjukan. Her er det Oliver Dahle Linås, Billy Dahle Listaul, Lara Evelyn Veåsen og Theodor Dahle Hegard som storkoser seg for noen år tilbake. I år er det igjen ventet 1.500...
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? PRIS: Senkveld-duoen Thomas Numme og Harald Rønneberg er årets vinnere av Solprisen på Rjukan.
FOTO: ARKIVFOTO PRIS: Senkveld-duoen Thomas Numme og Harald Rønneberg er årets vinnere av Solprisen på Rjukan.
 ??  ?? REVYKLAR: Verdensarv­koordinato­r Øystein Haugan er både en av drivkrefte­ne i revygruppa Rallarn og PR-sjef for hele Solfesten.
REVYKLAR: Verdensarv­koordinato­r Øystein Haugan er både en av drivkrefte­ne i revygruppa Rallarn og PR-sjef for hele Solfesten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway