Varden

Sår tvil om deponiet

Deponiet på Raudsand kan behandle svovelsyre til samme pris som NOAH.

- ▶ ▶ ragnhild.johansen@varden.no

– Å frakte svovelsyre fra Fredriksta­d til Nordmøre vil koste altfor mye. Det har vaert Fredriksta­dbedriften Kronos Titans viktigste argument mot et avfallsdep­oni på Raudsand på Nordmøre. Bedriften har helhjertet støttet NOAHs planer for et deponi for farlig avfall i Norcems gruvegange­r i Brevik.

– Vi tar ekstrakost­nadene, sier Geir Sørensen, seniorrådg­iver i Stena Recycling som har teknologia­nsvaret for Raudsand-deponiet. Han understrek­er at det fra bedriftens side ikke er noe ønske om at kunder skal havne i uføret.

– Kronos skal ikke betale oss mer enn de i dag betaler NOAH, lover Sørensen.

Mer gjenbruk

Et historisk tilbakebli­kk viser at det nettopp var svovelsyra til Kronos Titan som var årsaken til at Norge fikk et deponi for farlig avfall på Langøya på slutten av 80-tallet.

Fortsatt utgjør denne syra en stor del av deponiet. NOAHs Langøya-deponi er fullt i 2022 og ønsker som kjent å lage deponi i gruvegange­ne til Norcem i Brevik.

Parallelt med planene til NOAH har Bergmester­en Raudsand på Nesset på Møre jobbet fram planer for et alternativ­t deponi som blant annet innebaerer teknologi med større grad av gjenbruk.

Skal alt bevares

Det var leder i Brevik Vel, Thor Kamfjord som la fram denne oppsiktsve­kkende opplysning­en på et folkemøte om deponiet i regi av Heistad Arbeiderla­g på torsdag.

– Det amerikansk eide Kronos har flere bedrifter i Europa; blant annet to i Tyskland. Ingen av disse fabrikkene deponerer svovelsyra. Det er gledelig at Stena tilbyr en løsning for Kronos, og som sannsynlig­vis er billigere enn å sende syra til Tyskland hvor slik syre renses og regenerere­s, mener Kamfjord. Han legger til at Stena Recycling kan benytte seg av svovelsyra i sin gjenvinnin­gsprosess med flygeaske.

– Etter å ha sluppet ut svovelsyre i 70 år i Glomma, og deponert 25 år i Langøya, bør Kronos nå finne en baerekraft­ig håndtering av avfallet sitt. Industri som produserer store mengder avfall og sliter med lønnsomhet må ta grep og omstille seg, sier Kamfjord og peker på eksemplene i Grenland.

Kunne gått på ryggen

Sørensen understrek­er at bedriften ikke har kommet med et skriftlig tilbud til Kronos Titan.

– Det bør vi nok gjøre, men tilbudet er informert bedriftsle­delsen muntlig, sier han.

Hva tilbudet vil koste Raudsand er uklart, men Sørensen understrek­er at dette ikke vil bety noen store marginer.

– Hadde vi gitt Kronos en høyere pris, ville vel det ført til at bedriften enten laget sitt eget renseanleg­g eller ville rett og slett gå på ryggen, sier Sørensen.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? GRUVA: Norcems gruver under Brevik og Eidangerfj­orden er 250 kilometer lange.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN GRUVA: Norcems gruver under Brevik og Eidangerfj­orden er 250 kilometer lange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway