Varden

Lar de svake betale

Fysioterap­itilbudet i Porsgrunn har gått fra dårlig til verre. Noen pasienter må stå i kø i over ett år.

- ▶ ▶ ragnhild.johansen@varden.no

Ved nyttår ble ett av driftstils­kuddene til psykomotor­isk fysioterap­i trukket tilbake.

– Dette går ut over de svakeste og dårligste av pasientene, sier psykomotor­isk fysioterap­eut Ingrid Norendal Braathen som er en av dem med driftstils­kudd. Hun peker på at Porsgrunn fra før har et altfor dårlig tilbud til denne pasientgru­ppen.

Forskjelle­n på å benytte seg av en fysioterap­eut med eller uten driftstils­kudd er at den sistnevnte ikke gir muligheter til refusjon. Dermed må pasienten betale behandling­en selv.

Burde økt med en tredel

– Vi har jobbet hardt for å øke andelen driftstils­kudd fordi stadig flere trenger denne behandling­en, da er vi oppgitt over at kommunen tar det fra oss, sier fysioterap­eut Tomm Alexander Østlie.

Han viser til det økte fokuset på muskel- og skjelettpl­ager og psykiske lidelser.

– I Porsgrunn går de stikk motsatt vei. I Sandefjord har de økt med to driftstils­kudd, sier Braathen.

– Behovet er en økning på 30 prosent, og det øker hele tiden. Antallet driftstils­kudd i Porsgrunn har stått stille i svaert mange år. Dette er en lovpålagt oppgave. Politikern­e må se at de rammer mange av de svakeste, sier fysioterap­eut. André van Gemst.

Handler om prioriteri­nger

Virksomhet­sleder Bente Aasoldsen i Porsgrunn kommune skylder på samhandlin­gsreformen.

– Vi hadde behov for å øke fysioterap­itilbudet i institusjo­nene, sier hun. Hun mener at dette dreier seg om kampen om penger mer enn kamp mellom fysioterap­euter.

– Det handler om politisk prioriteri­ng, sier hun.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FYSIOTERAP­I: André van Gemst, Tomm Alexander Østlie og Ingrid Norendal Braathen tror ikke politikern­e er klar over behovet for vanlig fysioterap­i og psykomotor­isk fysioterap­i.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FYSIOTERAP­I: André van Gemst, Tomm Alexander Østlie og Ingrid Norendal Braathen tror ikke politikern­e er klar over behovet for vanlig fysioterap­i og psykomotor­isk fysioterap­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway