Varden

Ap-Odin inviterer presten hjem til seg

Leserinnle­gget fra den pensjonert­e presten har skapt debatt. Aps Odin Adelsten Bohmann har invitert ham hjem til seg.

- ▶ ▶ lena.beathe.arneberg@varden.no

Det var tirsdag 10. april den pensjonert­e Kristiansa­nd-baserte presten, Nils Ingvar Nilsen, hadde leserinnle­gget på trykk. Tittelen var «Vigsel av likekjønne­de», hvor Nilsen tar til orde for at det bør vaere uaktuelt å vie likekjønne­de i kirken. Teksten har han sendt til en rekke aviser landet rundt, til Den norske kirke og samtlige biskoper.

I innlegget viser 81-åringen til en rekke bibelvers han mener står i strid med kirkelig vigsel av likekjønne­de. Flere lesere har kastet seg inn i diskusjone­n, noen av dem slutter seg til Nilsens resonnemen­ter.

Inviterer dem hjem

Telemark Arbeiderpa­rtis Odin Adelsten Bohmann er homofil, kristen, gift og har to barn. Han har fulgt med på debatten de siste dagene, og nå kaster han seg inn i den selv.

– Først og fremst er jeg lei av at det er en tilbakeven­dende debatt om hvilke ekteskap Jesus godkjenner, og ikke. Jeg er ferdig med å bli såret av det, og tror vår generasjon er ferdig med å diskutere det.

– Men tenåringer der ute, som er i ferd med å finne ut av hvem de er, får det ikke bedre av å lese slike innlegg. Jeg husker selv hvor sterkt inntrykk det gjorde den gangen Valgerd Svarstad Haugland (KrF) sa på TV at hun trodde homofile kunne kureres, sier Adelsten Bohmann. Han svarer presten og hans tilhengere med å invitere dem på besøk hjem til ham.

– Egentlig tror jeg det råder en del uvitenhet der ute, og vi trenger å ufarliggjø­re det hele. En homofil familiestr­uktur fungerer forsvinnen­de likt en heterofil familiestr­uktur, sier Adelsten Bohmann, som sier hans forhold til kristendom­men blir utfordret hver gang debatten om homofili kommer opp.

– Det er mange av Guds fotfolk som ikke bidrar til å bygge bro. Og det kjenner jeg på som kristen, sier han.

Når noen blir såret

Nils Yngvar Nilsen bor i Kristiansa­nd, og har siden 1964 jobbet som feltprest, sjømannspr­est rundt om i verden og som sogneprest på Sørlandet. Han sier han gjerne tar en prat med Odin Adelsten Bohman. Men han står fast på sitt.

– Et holdepunkt­et for meg er i Efesbrevet 4,14-16 om å vaere sannheten tro i kjaerlighe­t, det er vel det vanskeligs­te i denne sammenheng for meg. For det bibelske skriftgrun­nlaget synes jeg er ganske klart, sier han.

– Tror du på at legningen er ekte?

– Jeg stoler på legningen, og mistenker ikke at de er falske.

– Men hvorfor skal ikke to som elsker hverandre få leve sammen?

– Det må vaere opp til dem, men kirken kan ikke vie dem. Vi kan ikke be om velsignels­e av et forhold som er imot Jesu ord.

– Hva tenker du at om at noen blir såret av det du skriver?

– Det er det verste for meg, for jeg kjenner folk med legningen og jeg vil dem alt vel. Men samtidig må vi holde på sannheten, sier han.

 ?? FOTO: ARKIV/PRIVAT ?? DEBATT: Leserinnle­gget fra Nils Ingvar Nilsen (innfelt prest) vekket debatt. Nå kaster Aps Odin Adelsten Bohmann seg inn i diskusjone­n.
FOTO: ARKIV/PRIVAT DEBATT: Leserinnle­gget fra Nils Ingvar Nilsen (innfelt prest) vekket debatt. Nå kaster Aps Odin Adelsten Bohmann seg inn i diskusjone­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway