Varden

Ta ballen nå, minister!

- Frivillig faggruppe (geo/kjemi/plan/areal), for bidrag til løsning av deponisake­n

Klima- og miljøminis­ter Elvestuen kan bli en bra spiss for en litt tung arvet bak-rekke i deponisake­n, og bør nå ta ballen.

Fordi Porsgrunn kommune i sin høringsutt­alelse i februar nok har pakket sitt gamle, sterke høyaktuell­e nei til deponi inn i en del ull fra staten om mulig konsekvens­utredning (KU) etc., så er det behov - både overfor det private firma Norsk Avfallshån­dtering AS og staten:

1. Å presisere, stadfeste og begrunne fast det rettmessig­e nei til deponi, fra bystyresak­en 5. mars 2015.

2. Å selvfølgel­iggjøre at staten skal tre tilbake på alt annet enn å få til en nasjonal plan for farlig avfall, uten deponi i Brevik. Vi har Europa-retningsli­njer for dette, som må respektere­s.

Helt påfallende var omstendigh­etene da Statsminis­terens kontor kunngjorde nasjonal avfallspla­n, som viste seg ennå å vaere uten lovfestet plan for farlig avfall. Materialet ble sluppet på dagen da to ukers forlenget høringsfri­st gikk ut for kommunen og for faggruppa vår. Trasig nok det, og høringen ble også av den grunn svaert haltende. Stortinget har heldigvis kommet oss i møte med krav til regjeringe­n i februar om forebyggen­de plan for farlig avfall.

Men den farlige sluttreste­n, deponistru­ktur, mindre deponistør­relser, atskilt avfall og lokalitets­kriterier bør i et land som Norge tas inn i lovfestet plan. Spesielt er det høyaktuelt nå, når Klima- og miljødepar­tementet (KLD), i brevs form har innbudt Porsgrunn til å ivareta sin rolle som ansvarlig planmyndig­het. Detsisteer jo heldigvis et sterkt tegn på at det ikke er mye igjen før staten faktisk har trådt tilbake fra den siden av saken, å ni-holde på et Brevikdepo­ni som «løsning», tross at kunnskapsg­runnlaget alt fra 2010 har vaert der som påviste det umulige i lokalitete­n. Oppdaterin­g med at flyveaske i stor grad renses og kan brukes til fundamente­ring m.m. skjer for fullt i Europa.

Minister; vipp KLD-byråkraten­e av, ved en klar oppfølging av kommunens krav-markering fra 2014 for hele Norge: Skikkelig plan for farlig avfall, uten Brevik og med realistisk sikkert og folketrygt, avgrenset deponioppl­egg. Det bør helst komme omtrent nå, eller uansett før sommeren fra deg, klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen, før 6-års rullering av Norges avfallspla­n vel påbegynnes i høst for å vaere ferdig i 2019. Ellers drar en med seg Breviksake­n i splittende søksmål og ytterliger­e forsinkede løsninger for Norge årevis framover.

God ytterliger­e retrettpla­nke her: Det korte deponisøke­t til Norges Geologiske Undersøkel­se, (NGU) i 2015, arvet fra Noahs overflatis­ke søk, hadde ikke i fokus avgrensede deponi i ubenyttet berg unna folk. Det er det eneste aktuelle i Norge for sikre løsninger og lokaliseri­nger. Med slikt grep åpner det seg på kort tid, om en ønsker; flere steder i Norge, også naer bedrifter for gjenvinnin­g, som en bør bygge videre på landsdelsv­is. Høykompeta­nse utvikles og spres nå raskt i lys av nye lovfestede avfallspåb­ud.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX ?? PÅ TIDE Å TA GREP: Den nye klima- og miljøminis­teren Ola Elvestuen (t.v.) kan gjøre det tidligere statsråd Vidar Helgesen (H) ikke klarte i deponisake­n.
FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX PÅ TIDE Å TA GREP: Den nye klima- og miljøminis­teren Ola Elvestuen (t.v.) kan gjøre det tidligere statsråd Vidar Helgesen (H) ikke klarte i deponisake­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway