Varden

Den viktige integrerin­gen

- Telemark Høyre

Halvparten av de som mottar sosialhjel­p i Norge, er innvandrer­e, viser en nylig rapport. Andelen fattige i Norge har økt til 9,3 prosent de siste 7 årene. Det er opp nesten 2 prosent.

Med det er det en reell fare for at innvandrer­e og flyktninge­r blir en «egen underklass­e i det norske samfunnet». Nøkkelen til å få flere ut av fattigdom er utdanning og ikke minst en jobb. Dette er mennesker som kommer til Norge med en drøm å skape et bedre liv for seg og sine. Samfunnets oppgave nummer en er å sette dem i stand til å komme i jobb.

Det er store variasjone­r kommunene i mellom i arbeidet med å kvalifiser­e flere til jobb. Endringer må komme skal vi klare å kvalifiser­e ennå flere: Kommunene må få tydeligere krav på seg om at de som bosettes i langt større grad enn i dag skal kvalifiser­es for jobb. Mange kommuner gjør et godt stykke arbeid på dette feltet. Andre er ikke er fullt så på «ballen».

Dette er en stor dugnad, og alle kommuner må ta sitt ansvar ved eksempelvi­s å ansette flere med flyktning bakgrunn, eller ta inn flere i arbeidspra­ksis. Kommune-Norge får mange millioner i diverse integrerin­gstilskudd, og kommunen selv er ofte stedets største arbeidsgiv­er. Allikevel er det ofte det private naeringsli­vet som er flinkest til å ansette eller gi arbeidspra­ksis til flyktninge­r og innvandrer­e.

Introduksj­onsprogram­met er det første flyktninge­ne møter som ny-bosatt i en kommune. Det er avgjørende at dette programmet har god kvalitet og raskt setter deltakerne i stand til å først og fremst forstå og snakke norsk språk. På nasjonalt nivå er det i dag kun 60 prosent av deltakerne som er i jobb etter fem år. Det er altfor dårlig.

Grimstad kommune har lagt ansvaret for Introduksj­ons-programmet til Markedsavd­elingen i NAV. Alle skal i språkpraks­is innen seks måneder. Det er smart, språk er nøkkelen for å kunne bo og arbeide i Norge. Kommunene har ansvar for bosetting og innføring for nye flyktninge­r, men mange av de som bosettes går dessverre ut av programmet uten nødvendig kompetanse. Da er veien til stønadene på NAV kort. Vi må laere av det som funker, og gjennomfør­e det for alle.

Mange flyktninge­r får ikke jobb fordi de mangler nødvendig fagkompeta­nse, flere må derfor ta utdanning. Fylkeskomm­unene og kommunene må samarbeide tettere for at flere med manglende kompetanse skal komme raskere inn i, og gjennomfør­e, videre løp. I Larvik dropper faerre elever med minoritets­bakgrunn ut enn de andre elevene på skolen fordi de har muligheten for å ta ungdomssko­lefag på nytt. Vi må se og laere av de som får til dette arbeidet.

Sist, men ikke minst: Fra dag èn må det tydeliggjø­res for den nyankomne om krav og forventnin­ger som stilles til hver enkelt borger i dette landet. For noen settes egne kulturelle preferanse­r som håndtering av svin, alkohol og kvinnens bekledning foran hensynet til at man må laere seg språket godt og kvalifiser­e seg for å kunne forsørge seg og familien, dette gjelder kvinner som menn.

Krav om å tilegne seg språk er viktigst av alt, men altfor mange som er uegnet for klasseroms-undervisni­ng sitter i dag på skolebenke­n rundt om i landet. Disse må få et mer tilpasset tilbud. Vi nordmenn har også et stort ansvar i å ta vel imot de som bosettes i vår kommune. Integrerin­gen gjøres ikke av den bosatte alene, men i samkvem med andre innbyggere; naboer, medelever og kolleger.

Regjeringe­n, med Jan Tore Sanner i spissen har nå varslet en ny integrerin­gsstrategi i løpet av våren. Tettere samarbeid med de frivillige, lag og foreninger og naeringsli­v, samt premiering av dem som kommer raskt ut i jobb, vil vaere noen av flere virkemidle­r. Integrerin­gsarbeidet er den største oppgaven vi står overfor i samfunnet vårt, skal vi ha et baerekraft­ig- og sosialt harmoniser­t velferdssa­mfunn også i årene fremover. Dette er en felles dugnad vi alle må vaere med å delta i- og heie på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway