Varden

Speed-dater forlag frahele verden

40 møter på tre dager er ingenting for tidligere kultursjef i Porsgrunn, Gina Winje (48). Så har hun også solgt rettighete­ne til en bok om sopp og sorg til 12 land. Dèt kommer ikke av seg selv.

- ▶ ▶

Det er ikke alltid like lett å vite hva markedet vil ha, det gjelder å holde i mange tråder på en gang.

- Det er høyt tempo, ja, sier Winje.

Hun er tidligere direktør i NORLA (Senter for norsk litteratur i utlandet), og jobbet deretter som kultursjef i Porsgrunn. I dag er hun selvstendi­g litteraer agent i selskapet Winje Agency, som forvalter rettighete­ne til en rekke norske forfattere i utlandet.

Bokmesse i London

Det er duket for en av de viktigste internasjo­nale bokmessene gjennom året. London Book Fair 2018 samler internasjo­nal bokbransje til intenst arbeid i tre dager. Her skal agenter som forvalter forfattere­s rettigher i utlandet utveksle ideer og prøve å selge litteratur inn til nye Her er flere tusen forlag fra hele verden.

Gina Winje er på plass på standen sin i det internasjo­nale rettighets senteret i annenetasj­e i messehalle­n Olympia, vest i London. Hun er selvstendi­g agent og arbeider for å få forfattere solgt inn til nye markeder.

På messen syder a vinternasj­onale rettighets­agen ter, forlagsfol­k, redaktører og forfattere. De termin g lin g på høyt nivå. Kataloger, ideer, pitcher og visittkort skifter hender i høyt tempo.

Da Varden anokmmer Winje Agencys stand tirsdag ettermidda­g, har Gina Winje og praktikant og masterstud­ent Emilie Sunde lagt bak seg 15 møter med internasjo­nale redaktører. Varden får sitte ned i påvente av en dansk redaktør som er noen minutter forsinket. Her er bøker av store norske forfattere som Jon Fosse, Ruth Lillegrave­n og Olaug Nilssen. Men også nye navns om tidligere byråsjef i kommunalde­partemente­t Long Litt Woon, som inntil nylig ikke hadde skrevet bøker.

Ambassader­esidens

Winje er glad og oppspilt og spent på utfallet av arbeid opp mot messen. Hun hviler ikke når hun er på jobb for å fremme norsk litteratur i utlandet.

- Jeg har jobbet med litteratur i mange år. For meg er det først å fremst viktig å bygge opp en liste med kvalitets litteratur, sier hun.

Da Varden møter Gina Winje kvelden i forveien er vi samlet til mottakelse og samtaler om norsk litteratur i den norske ambassader­esidensen i Kensington Gardens, i en av Londons mest fasjonable adresser, i Palace Greens. Det er trangt om plassen da norske forfattere skal presentere litteratur­en sin for britiske forleggere. Winje følger nøye med, og hilser på

kjente og ukjente.

Denne vinteren er det saerlig én bok, som har gjort inntrykk på redaktører fra utlandet. Det er boka til Long Litt Woon som baerer navnet Stien tilbake til livet. Den handler om hvordan Woon fant veien tilbake til livet gjennom soppsankin­g, etter at mannen hennes døde. Erfaringen ble altså bok i 2017, og er nå solgt til 12 land.

- Den boken har truffet noe i tiden, sier Winje.

Hun forteller om forlag som ringer henne etter at de har sikret seg rettighete­ne til utgivelse i sitt eget land, bare for på ny å si hvor glade de er for det.

- Det gjør jo inntrykk. Det er derfor jeg driver med dette, sier Winje.

- For å formidle norsk litteratur av høy kvalitet.

 ??  ?? PÅ BOKMESSE: Gina Winje, litteraer agent fra porsgrunn hilser på en dansk redaktør under bokmessen i London denne uken. Praktikant Emilie Sunde er klar i bakgrunnen.
PÅ BOKMESSE: Gina Winje, litteraer agent fra porsgrunn hilser på en dansk redaktør under bokmessen i London denne uken. Praktikant Emilie Sunde er klar i bakgrunnen.
 ??  ?? FREMOVERLE­NT: Gina Winje (58) fremoverle­nt litteraer agent på jobb i
FREMOVERLE­NT: Gina Winje (58) fremoverle­nt litteraer agent på jobb i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway