Varden

Kunstmaler­en på Nutheim

- ▶ FLATDAL ▶ knut.heggenes@varden.no

Kunstmaler og kunstsente­rdriver Erlend Grøstad fra Flatdal er død, 95 år gammel. Med Erlend Grøstad er en av etterkrigs­tidens mest markante kunstperso­nligheter i Telemark gått bort.

Erlend Grøstad kom til Flatdal i 1946 sammen med sin bror Terje. Begge brødrene fant kjaerlighe­ten på Nutheim. Erlend Grøstad ble gift med sin Ninni. Sammen bygde de videre opp hotellet og et levende kunstmiljø på Nutheim.

Fylkets kulturpris

Det vokste fram et kunstmiljø av nasjonal betydning rundt Grøstad-familiene og Nutheim. Erlend var helt sentral i å bygge opp dette miljøet. Navn som Erik Werenskiol­d, Henrik Sørensen og Harald Kihle var blant de mange kunstnerne i dette sterke og kreative miljøet.

Som en av fylkets virkelig store kunstprofi­ler, mottok Erlend Grøstad i 2001 Telemark fylkes kulturpris sammen med sin avdøde bror Terje (1925-2011). Erlend Grøstad ble også tildelt Seljord kommunes kulturpris (1992) og Kongens fortjenest­emedalje i gull.

Med Per Krogh som laerer og utdanning ved Statens Kunstakade­mi, utviklet Grøstad seg tidlig til en maler der lyset, fargene og komposisjo­nen var viktig. Landskapsm­aleriene, ofte med motiver fra Telemark, førte videre den klassiske tradisjone­n fra fransk modernisme på tidlig 1900-tall.

Bokhandler­sønnen fra Drammen hadde flere tusen elever på malerskole­n på Nutheim siden starten i 1961. I boka «Erlend Grøstad og Nutheim» av Arvid Møller forteller kunstmaler­en om sitt møte med Telemark og kunstnerli­vet i Flatdal.

En rekke utstilling­er

Erlend Grøstad foretok studiereis­er til Paris og Sverige i 1948, Italia i 1961 og Danmark en rekke ganger. Han var medlem i Bildende kunstnere i Telemark. Gjennom sitt virke hadde Grøstad en rekke utstilling­er, deriblant i Larvik kunstforen­ing, Drammen kunstforen­ing, Seljord kunstforen­ing, Moss kunstforen­ing og Bamble kunstforen­ing (Norsk kunstnerle­ksikon).

«Erlend Grøstad – har lagt ned sin pensel og palett», skriver familien i dødsannons­en. Erlend Grøstad var en av Telemarks største kunstprofi­ler og en stor inspirasjo­nskilde.

 ?? FOTO: MARTA KJØLLESDAL ?? 80: Bildet er tatt da Grøstad fylte 80 år.
FOTO: MARTA KJØLLESDAL 80: Bildet er tatt da Grøstad fylte 80 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway