Varden

Sjelden tysk ubåt funnet nord for Skagen

- ▶ SKAGEN

På 123 meters dyp har et dansk museum funnet vraket av en tysk ubåt som ble senket 6. mai 1945.

Vraket av den tyske ubåten U-3523 er funnet ti nautiske mil nord for Skagen, skriver Sea War Museum Jylland i en pressemeld­ing.

Ubåten med en besetning på 58 personer ble senket av bomber fra et britisk fly 6. mai 1945, dagen etter at tyske soldater i Danmark hadde overgitt seg. Ubåten var derfor ikke på krigstokt, men sannsynlig­vis på flukt, ifølge museet. Alle om bord omkom.

Avansert ubåt

Den forliste ubåten er av typen XXI, en avansert type som var ventet å revolusjon­ere krigføring­en med ubåter under andre verdenskri­g. Kun to av 118 påbegynte ubåter rakk å komme i aktiv tjeneste før krigen var over.

Etter krigen gikk det rykter om nazisttopp­er som rømte til Sør-Amerika med store verdier for å starte nye liv. Ifølge det danske museet, var U-3523 en av ubåtene som satte fart på ryktene, da den hadde kapasitet til å seile hele veien til SørAmerika.

Stikker opp fra havnunnen

Ubåtvraket ligger med forenden begravet i havbunnen, mens akterenden stikker 20 meter opp fra bunnen. Fordi vraket ligger på 123 meter dyp, er det svaert utilgjenge­lig.

Ubåter av typen XXI ble i årene etter krigen ferdigbygd i Storbritan­nia, USA, Frankrike og davaerende Sovjetunio­nen, fordi man ønsket å studere tysk teknologi, ifølge museet. I dag finnes det kun én bevart ubåt av typen.

(NTB)

 ?? FOTO: SEA WAR MUSEUM JUTLAND/NTB SCANPIX ?? SENKET I 1945: Databilde av den tyske ubåten U-3523, slik den ble oppdaget på 123 meters dyp på bunnen av Skagerrak, nord for Skagen.
FOTO: SEA WAR MUSEUM JUTLAND/NTB SCANPIX SENKET I 1945: Databilde av den tyske ubåten U-3523, slik den ble oppdaget på 123 meters dyp på bunnen av Skagerrak, nord for Skagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway