Varden

Alt for Ibsen

Ida Høy er så fascinert av Ibsen at sønnen er oppkalt etter ham, men i Skien er det folk som ikke hilser på teaterregi­ssøren på grunn av et leserinnle­gg om dramatiker­en.

- ▶ Fortsetter neste side

▶ Ida Høy fra Skien er regissør, produsent og manusforfa­tter, og lidenskape­lig opptatt av Henrik Ibsen. Nå synes hun dramatiker­en fortjener et eget, storslått spel i barndomsby­en.

Skien kommune flagget ikke på Ibsens bursdag, men feiret den ved å sette en klovnete hatt på hodet til statuen hans. Ibsen var en svaert forfengeli­g mann, og du trenger ikke vite mye om ham for å skjønne at han ville mislikt å bli feiret på den måten, sier Ida Høy, som er regissør, produsent og manusforfa­tter.

35-åringen fra Bratsbergk­leiva i Skien elsker Henrik Ibsen, men mener Ibsensatsi­ngen i Skien mangler mål og retning. Det har hun stått i stormen for tidligere, og det er hun klar for å gjøre igjen.

– Vi er mange som mener mye om Ibsen her i Skien, og det er veldig bra, sier Høy.

Hjem til Skien

Helt siden hun gikk på dramalinja ved Skien videregåen­de og hadde sommerjobb ved Henrik Ibsen Museum, har den verdenskje­nte dramatiker­en vaert en ledetråd gjennom hennes voksne liv.

Ibsen er mye av årsaken til at hun i dag jobber som regissør, produsent og manusforfa­tter. Høy kan også takke ham for at hun møtte samboeren, Thomas Bye, som er teatersjef ved Teater Ibsen. Deres felles sønn Johan (2,5) har fått Ibsens mellomnavn.

– Det var ikke et tilfeldig navnevalg, nei, ler Høy.

Hun har krøllet seg opp i sofaen i villaen ved Lundedalen i Skien, som ligger et steinkast unna Skien videregåen­de. Høy gikk ut av skolens dramalinje i 2001 og har siden den gang jobbet ved blant annet Nationalth­eatret, Oslo Nye Teater, Teater Ibsen og Riksteater­et. De tre siste årene har hun hatt regien på Marispelet på Rjukan.

Ingen regiutdann­else

I vinter ble Brand satt opp av Teater Ibsen i kirker i Telemark, Vestfold og Oslo. Høy har hatt ansvar for konsept, manusbearb­eidelse og regi. Forestilli­ngen hadde opprinneli­g premiere i 2016 og fikk strålende anmeldelse­r.

35-åringen har jobbet seg opp og fram uten regiutdann­else. Det er hun stolt av, men det har kostet mye i innsats og engasjemen­t.

– Jeg ville bli regissør allerede på videregåen­de, men tenkte at det ikke ville gå. Regilinja tar kun inn tre studenter hvert femte år og det virket håpløst å komme gjennom nåløyet. Jeg har søkt to ganger uten å komme inn, forteller hun.

Høy trodde derfor det var umulig å bli regissør, men det var likevel det eneste hun ville. Etter å ha studert teater- og litteratur­vitenskap ved Universite­tet i Oslo startet hun som regiassist­ent ved Oslo Nye Teater og Nationalth­eatret.

– Det var spennende og laererikt, men det var aldri noen som tok vare på deg eller ga gode råd, sier hun.

Det var likevel møtet med Norges største teater som ga henne selvtillit­en hun trengte til å tørre og satse for fullt som regissør.

– Jeg oppdaget at jeg hadde trodd det var vanskelige­re enn det det faktisk var. Jeg fikk ikke aerefrykt, men skjønte at jeg var bra nok, sier hun.

Ida Høy, regissør, produsent og manusforfa­tter

Trakasseri­ng

I høst kom oppropet #stilleforo­pptak, hvor 590 kvinner fra teaterbran­sjen fortalte om seksuell trakasseri­ng. Høy kjenner seg godt igjen.

– Man er sårbar når man som ung kvinne kommer utenfra og inn i teatermilj­øet. Jeg er blitt tatt på puppene og det vaert noen kommentare­r og hendelser, sier Høy.

Hun var forut for sin tid da hun i 2016 søkte Kulturråde­t om midler til et prosjekt basert på en rapport om seksuell trakasseri­ng i teaterbran­sjen.

– Rapporten viste at det var mye seksuell trakasseri­ng i bransjen. Den var laget av Telemarksf­orskning på oppdrag fra Skuespille­rforbundet, men ingen snakket om den. Det overrasker meg at ingen har snakket om dette før nå, i en bransje hvor man ellers skal debattere og ha åpenhet om alt, sier hun engasjert.

Høy fikk ikke støtte fra Kulturråde­t til sitt prosjekt, men er glad det i ettertid er blitt rettet oppmerksom­het mot problemet.

– De aller fleste er rause og nydelige mennesker, men noen har vaert godt kjent innad i miljøet for å vaere ufine, men ingen har snakket om det. Jeg blir sint av å tenke på at ingen advarte meg mot visse personer da jeg kom inn i bransjen som ung jente, sier hun.

Sommerjobb på Union

Arbeidsmil­jøet var ganske annerledes da hun i fire år hadde sommerjobb på Union i Skien.

– Jeg jobbet sammen med en haug med mannfolk og har aldri jobbet et sted med bedre arbeidsmil­jø. Det var en fantastisk bra og tilrettela­gt arbeidspla­ss, hvor folk trivdes og hadde det morsomt på jobb, sier hun.

Høy har også jobbet i barnehage, på kafé og som sekretaer i helsesekto­ren.

– Jeg er glad jeg har jobbet med mye forskjelli­g og har møtt alle mulige slags mennesker. Det er viktig i jobben min som regissør, sier hun.

Høy og samboer Thomas Bye møttes for første gang som tenåringer på teaterfest­ivalen Ibsenstafe­tten i Skien. De ble kjaerester i 2003, etter to år med brevveksli­ng. Hun innrømmer at det blir mye teaterprat hjemme hos samboerpar­et.

– Vi er ekstremt nerdete når det kommer til teater, ler Høy.

Man er sårbar når man som ung kvinne kommer utenfra og inn i teatermilj­øet

 ??  ??
 ??  ?? ENGASJERT: Ida Høy er regissør, produsent og
ENGASJERT: Ida Høy er regissør, produsent og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway