Varden

Grandios Grand Cru

-

Ukens rett trenger en vin som kan matche skreiens delikate smaker og flotte struktur, og jeg var ikke et øyeblikk i tvil om at det måtte bli en hvitvin av høy klasse.

Loew Grand Cru Riesling 2016 (varenr. 8152601, kr 280,90, basiskateg­ori 5) kommer fra den ytterst vellykkede 2016-årgangen. Vinmarken, Altenberg de Bergbieten, har kalkholdig jordsmonn og er nok ikke blant de mest berømte av Grand Cruene, men akk så godt dette smaker. Vinen er ungdommeli­g og kompleks, med duft av epler, fersken, varm jord og spicy gjaer.

I munnen viser vinen virkelig sine kvaliteter med sylskarp syre, høy konsentras­jon av avrundet, spenstig frukt og betryggend­e moderat alkohol. Vinen underbygge­r teksturene i retten og spiller harmonisk på lag med den søte paprikaen, den rike majonesen og den sødmefulle purren.

I en stekpanne med litt smør steker du pimientose­n, brokkolidu­skene og purrestokk­en mørt på lav varme i 7-8 minutter. Dryss på salt, og anrett på tallerken.

Hvitløksai­oli:

Ha oljen og hele hvitløksfe­dd med skall i en kjele. Sett kjelen på platen og la oljen koke på moderat til lav varme til innmaten i hvitløken er «konftert», altså er lysebrun, litt seig og krympet. Dette tar 10–15 minutter. Trekk kjelen til side til avkjøling. Når oljen og hvitløken er romtempere­rt, plukkes skallet ut og kastes. Resten (olje og rensede hvitløksfe­dd) helles i et «mikseglass». Knekk to egg oppi glasset, hell i salt og sitronsaft. Sett stavmikser­en ned i glasset, og start miksingen med staven ned mot bunnen. Når hvitløken og eggene er blitt til en klumpfri «suppe» i bunnen, beveger man stavmikser­en rolig oppover slik at oljen «emulgeres» inn i vaesken, og det dannes en tykk majones. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og til slutt finrevet sitronskal­l.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway