Varden

Ellinor Hamsuns ulykkelige skjebne

Inntil for 35 år siden var lobotomi en anerkjent behandling­sform i Norge. Ellinor Hamsun, Knut Hamsuns datter, er ett av de glemte ofrene.

-

Minst 11.500 personer ble lobotomert i Skandinavi­a fra 1939 til 1983, hvorav rundt 2500 i Norge. Disse menneskene­s skjebne er for det meste dårlig dokumenter­t. Ellinor Hamsun (1916–1987) ble lobotomert to ganger i Danmark og endte sitt liv på et dansk sykehjem. I de store norske biografien­e om Knut Hamsun er hun knapt nevnt, men en dansk sykejourna­l har dokumenter­t hennes skjebne. I 2004 skrev professor Gerd Høst om sitt ungdomsven­nskap med Ellinor Hamsun i boka «Mange slags kjaerlighe­t».

Barneår på Nørholm

Ellinor Hamsun var den tredje av fire barn som Knut Hamsun fikk med sin andre kone, forfattere­n og skuespille­ren Marie Hamsun. Hun vokste opp på Nørholm ved Grimstad, og er beskrevet som oppvakt og sjarmerend­e. Til tross for gode skoleprest­asjoner valgte foreldrene å ta henne ut av skolen da hun var 13 år, like før avsluttend­e eksamen. Hun ble sendt til klostersko­ler i Tyskland, Frankrike og Belgia.

Knut Hamsun hevdet at kvinner var som blomster; de skulle kultiveres og bli tilbedt og ikke plages med eksamener. De skulle reise til utlandet, laere seg språk, bli vakre damer og sosialiser­e i samfunnets høyere lag. Selv om Ellinor var skuffet, fortsatte hun å elske og beundre sin far. «Det er mange slags kjaerlighe­t», sa hun.

Da Marie giftet seg med Knut Hamsun, måtte hun oppgi sin skuespille­rkarriere. Hennes bitterhet over dette kan ha preget atmosfaere­n i familien.

Fra tidlig barndom strevde Ellinor med å leve opp til foreldrene­s forventnin­ger. Ved en anledning sa moren til henne at hun ikke måtte spise så mye hvis hun ville bli filmskuesp­iller. Dette kan ha vaert et bidrag til det som skulle bli en årelang spiseforst­yrrelse.

Teaterskol­e i Berlin

Fra 1936 til 1940 var Ellinor elev ved en velrenomme­rt tysk teaterskol­e, samtidig som hun arbeidet som filmskuesp­iller i Berlin. I samme periode giftet hun seg med den tyske filmregiss­øren Richard Schneider-Edenhohen. På grunn av hans antinazist­iske holdninger måtte de rømme fra Gestapo under annen verdenskri­g. Han fortsatte å lage filmer, men til sin store skuffelse fikk ikke Ellinor roller i noen av dem. Etter krigen tok ektemannen ut skilsmisse og giftet seg med sin tyske sekretaer.

Ellinor fortalte en venn at når hun spiste, ble det altfor mye, og for å unngå å legge på seg, stakk hun fingeren i halsen og kastet alt opp igjen. Hun ble ofte sett alene på spisestede­r i Berlin der hun satte til livs store porsjoner mat med mye øl til. Hun fikk aldri medisinsk hjelp for spiseforst­yrrelsene, men etter et nervøst

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway