Varden

Reddet to fra brann i Porsgrunn

Alt tyder på at Pål Mattias Knutsen (26) reddet to mennesker og en hund fra branndøden.

-

Grytidlig fredag morgen brøt han seg inn i naboleilig­heten på Stridsklev. Der lå røyken tett. Vertskapet hadde gått og lagt seg og glemt bort pizzaen i ovnen. Pål Mattias fikk slått av steikeovne­n. Alt dette skjedde mens to personer lå og sov i huset – uten å ense den minste fare. Pål Mattias var også den som ringte brannvesen­et.

– Nå har du reddet to menneskeli­v. De lå og sov og ville ikke våknet, var meldingen fra brannfolka som rykket ut til dramaet på Flåtten. Helten Pål Mattias vendte deretter hjem til familien, dusjet og gikk på jobb – i sin egen bedrift: Dampmannen i Storgata 112. Gutten i røyken og dampen, altså.

Våknet av røykvarsle­r

For å ta det fra begynnelse­n:

Fredag morgen våkner Pål Mattias og samboeren av røykvarsle­ren fra naboleilig­heten i tomannsbol­igen. Den gjennomtre­ngende lyden går altså gjennom veggen og så via babycallen som paret har i første etasje der en liten gutt ligger og sover.

– Jeg stormer ned, kjente litt røyklukt og kastet på meg en kjeledress. Så løp jeg opp igjen og hentet pulverappa­ratet vårt og et håndkle som jeg tok med meg ut. Der så jeg at det var røyk inne i naboleilig­heten. Det lå også en hund på innsiden. Jeg prøvde først å ringe og banke på, men ingen reaksjon. Da slo jeg inn sideruta i inngangsdø­ra, stakk inn hånda og fikk åpnet opp. Så tok jeg håndkleet foran munnen og gikk inn. Først prøvde jeg å lokalisere om det var noen på soverommen­e, men det var så mørkt at jeg ikke så noe. Samtidig var jeg i kontakt med brannvesen­et. Jeg gikk inn på kjøkkenet. Der fikk jeg slått av komfyren. Inni lå det en svartbrent pizza – brannårsak­en, forteller Knutsen.

Mye røyk

Det var ikke flammer, men svaert mye røyk i huset.

Brannvesen­et kom til stedet – og fikk lokalisert to personer som lå og sov. Karene våknet opp til dramatikk og en forkul- let matrett som aldri endte opp som den seine nattmaten den var beregnet på.

Hunden i huset kom for øvrig uskadd fra hendelsen.

Knutsen mener det er nesten utrolig at de to karene i naboleilig­heten ikke våknet av røykvarsle­ren, men er glad for at det gikk så bra som det gikk. Han berømmer også brannvesen­et for kjapp utrykning. Per Arne Rennestrau­m Nils Skumsvoll

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? GUTTEN I DAMPEN: Etter røykdramae­t på Stridsklev, gikk Pål Mattias Knutsen på jobb hos Dampmannen.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M GUTTEN I DAMPEN: Etter røykdramae­t på Stridsklev, gikk Pål Mattias Knutsen på jobb hos Dampmannen.
 ??  ?? KJAPPE: Brannvesen­et var raskt på stedet og sørget for å få ut de to personene som lå og sov.
KJAPPE: Brannvesen­et var raskt på stedet og sørget for å få ut de to personene som lå og sov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway