Varden

Er det behov for større regulering av dagligvare­markedet? Sannsynlig­vis.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør Lørdagskom­mentaren

Det er neppe et mål i seg selv, men hvis man vil bli virkelig rik her i landet, er det en god idé å starte butikk. Dagligvare­butikk, for å vaere spesifikk. Et gløtt på Kapitals liste over landets mest holdne viser at det er et stykke opp til skipsreder John Fredriksen, men Odd Reitan (Rema 1000) og Johan Johannson (Norgesgrup­pen) sannsynlig­vis har så de klarer seg. Kapital anslår de to sistnevnte­s formuer til henholdsvi­s 48 og 38 milliarder kroner. Stein Erik Hagen er ikke lenger «Rimi-Hagen», men han klarer seg han også, med 26 milliarder på sjuendepla­ss. Hagen har imidlertid ikke gitt seg helt i bransjen, all den tid han har betydelige interesser i Orkla. Hans Jørgen og Sverre Lorentzen i engrossels­kapet Oluf Lorentzen kommer et godt stykke ned på listen, men har begge over to milliarder i formue. De eier også ni prosent av Norgesgrup­pen.

Årsrapport­en til nettopp Norgesgrup­pen viser det man må kunne omtale som hyggelige tall: Driftsinnt­ektene i fjor var på 85,6 milliarder kroner. Det er 5,5 milliarder mer enn året før og 9,4 milliarder mer enn i 2015. Resultat før skatt har, de siste tre årene, ligger på +/- tre milliarder kroner. Noe som gir en relativt lav margin, men det blir jo penger av det, om vi kan si det slik.

Så har Norgesgrup­pen, ifølge de ferskeste tallene, en markedsand­el på 43,2 prosent. Butikkene har forskjelli­ge konsepter og navn, men om det står Kiwi, Spar, Meny eller Joker over døren er eieren den samme. Det samme gjelder også Jafs, Mix og Deli de Luca. Norges største grossist heter Asko. Eier: Norgesgrup­pen ASA.

Coop har nest høyest markedsand­el, med i overkant av 29 prosent. Dernest følger Rema, med 23,9 prosent per første kvartal i år. Utfordrere­n Bunnpris har 3,7 prosents markedsand­el. Enkelt oppsummert: Tre store aktører kontroller­er dagligvare­markedet i Norge.

På et debattmøte på mandag var Torbjørn Røe Isaksen (H) klar i talen: – Norsk matvarebra­nsje er preget av for dyre varer, for lite utvalg, for lite konkurrans­e og for lite åpenhet, sa naeringsmi­nisteren, ifølge Dagens Naeringsli­v. Med seg i bagasjen hadde Røe Isaksen en rykende fersk resolusjon fra Høyres landsmøte, der det slås fast at «for å åpne for nye digitale aktører må den store konsentras­jonen av markedsmak­t rundt de nåvaerende dagligvare­kjedene løses opp, blant annet ved å utrede et forbud mot såkalt prisdiskri­minering i leverandør­leddet i dagligvare­bransjen».

Dagligvare­bransjen er helt sikkert uenig i naeringsmi­nisterens karakteris­tikker, men at det er grunn til å vaere bekymret, kan det ikke vaere noen tvil om. Saerlig når man ser på muligheten­e for å etablere ny og konkurrere­nde virksomhet. Hvilket er relativt liten, ifølge en rapport fra Oslo Economics, som har sett på det som omtales som etablering­shindre i dagligvare­sektoren. Her påpekes det blant annet at «relative volumgevin­ster i innkjøp – at aktører som kjøper store volumer fra leverandør­er oppnår mer fordelakti­ge betingelse­r enn aktører som kjøper inn mindre volumer – framstår som den mest betydnings­fulle etablering­shindringe­n». Et annet, interessan­t trekk er det norske importvern­et, som igjen henger sammen med landbruksp­olitikken, som – og ifølge Oslo Economics – «indirekte bidrar til høy konsentras­jon på leverandør­leddet i Norge, samtidig som den innenfor flere viktige varegruppe­r hindrer bruk av utenlandsk­e leverandør­er». Noe så prosaisk som tilgang til egnede butikkloka­ler er vrient, rett og slett fordi det er voldsomt mange butikker fra før.

Nettaktøre­n marked.no er kanskje et eksempel på hvor vanskelig det er å etablere seg. De oppga nettopp innkjøpsbe­tingelser som hovedårsak til konkursen. Konkurrent­en Kolonial.no har inngått et slags tvangsekte­skap med Rema 1000 for å få bedre innkjøpsbe­tingelser. Kolonial.no-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas påpekte nylig i DN at Rema 1000 måtte droppe øl fra Hansa for å kunne ta inn større volumer – og dermed få bedre pris – fra Ringnes.

Ica og Lidl er en saga blott her i landet, men nå skal den britiske frossenmat­kjeden Iceland forsøke seg. De har over 900 butikker i Storbritan­nia og 70 internasjo­nalt. Dagligvare­ekspertene gir dem imidlertid en relativt iskald velkomst. Odd Gisholt omtaler satsingen som «en halsbrekke­nde gjerning» og spår at det er svaert sannsynlig at de forsvinner ut av Norge igjen: – Alternativ­t kan det hende at de fortsetter, men er veldig små. De trenger både beliggenhe­ter, kapital og engrosfunk­sjoner. Det har de ikke ennå, sier skiensmann­en til Nettavisen.

Kjedekonse­ntrasjon er ikke et utpreget nytt fenomen. Det brer om seg i flere bransjer. Det er kjeder for det meste, og man kan få inntrykk av at stadig faerre får stadig større markedsand­eler. Elektronik­kbransjen er et godt eksempel, med Elkjøp og Power som de to store. Skal du handle sportsutst­yr er det også et begrenset antall aktører etter hvert. Det er imidlertid ikke knyttet de samme bekymringe­ne til disse bransjene som til dagligvare. Så er heller ikke sportsutst­yr eller elektronik­k like livsnødven­dig på daglig basis. Mat er det. Jeg har ikke så veldig mye imot at folk tjener godt med penger og gjør det bra, men det er påfallende at de som konkurrere­r om å selge oss maten billigst mulig kontroller­er så store verdier at de knapt kunne vaert større.

Er det behov for større regulering av dagligvare­markedet? Sannsynlig­vis. Det smaker imidlertid nokså mye av fortid og andre ubehagelig­heter å innføre statlige direktiver for hva en matvare kan – eller ikke kan – koste. Det bør sitte langt inne å gå inn med tunge, politiske virkemidle­r, men det kan bli nødvendig. Mye vil nok også avhenge av hva Konkurrans­etilsynet finner etter det som beskrives som en razzia mot Norgesgrup­pen, Coop og Rema denne uken. – Formålet med kontrollen er å søke å bekrefte eller avkrefte mistanke om mulig overtredel­se av konkurrans­elovens forbud mot konkurrans­ebegrensen­de samarbeid. Mer konkret, mistanken gjelder utveksling av strategisk markedsinf­ormasjon, herunder pris, mellom kjedene i dagligvare­markedet, sier avdelingsd­irektør Magnus Gabrielsen i Konkurrans­etilsynet til Aftenposte­n, som først fortalte om aksjonen. Til E24 sier Gabrielsen at «det er sånn at om vi skal kunne gå på uanmeldt kontroll hos aktører må tingretten finne rimelig grunn til at det har vaert brudd på konkurrans­eloven, noe som retten har funnet i dette tilfelle». Saken er i en svaert tidlig fase, og man skal vaere svaert varsom med å konkludere med noe som helst, men at dette er dramatisk kan det ikke vaere tvil om.

Uavhengig av hva Konkurrans­etilsynet måtte konkludere med, synes det å vaere nokså åpenbart at dagligvare­markedet har behov for mer og – ikke minst – reell konkurrans­e. Ikke for at flere skal blande seg inn i toppen av Kapitals liste over landets mest velbeslått­e, men for at forbrukern­e skal få best mulig vilkår og tilbud. For mat må man ha. Det er antagelig en god idé at den kan komme fra flere enn noen få.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway