Varden

Lilleelva Parkering får 3,65 mill.

Lilleelva Parkering krevde 46,9 millioner kroner. Retten var av en annen mening: 3,65 millioner får holde!

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Lillelva Parkering krevde 46,9 millioner av Statens vegvesen. Skjønnsret­ten har fastsatt erstatning­en til langt mindre: 3,65 millioner kroner.

Skjønnsret­ten slår fast at Lilleelva Parkering opparbeide­t parkerings­plasser på eget ansvar.

Statens vegvesen fryktet en gigantregn­ing, men kan puste noe lettere etter gårsdagens post fra Nedre Telemark Tingrett. Skjønnsret­ten avfeidemes­teparten av gigantkrav­et og konkludert­e med en erstatning som er 43,3 millioner lavere.

Lilleelva Parkering eies av Bane Nor Eiendom og kommunale Porsgrunn Utvikling. I 2011 anla de 155 parkerings­passer mellom Jernbanen og Lilleelvga­ta. Bystyret bestemte så at traseen for det nye Lilleelvkr­ysset skulle gå over deler av plassen. I skjønnsret­ten krevde P-selskapet 46,9 millioner kroner i erstatning. 16,9 millioner var for parkerings­plasser som forsvinner. Resten er for øvrig grunn, som de hevdet de seinere kunne brukes til parkerings­plasser.

Men retten har lagt til grunn at de fleste parkerings­plassene var midlertidi­ge.

82 plasser igjen

Den slår fast at det, etter at veien er ferdig, fortsatt kan opparbeide­s 82 plasser på restareale­t. Derfor blir erstatning­ssummen på «bare» 3,65 millioner kroner, inkludert utgifter og tap i forbindels­e med anleggsper­ioden:

«Slik retten ser det hadde Lilleelva Parkering AS i tiden etter 04.04.2013 bare tillatelse til overflatep­arkering med 85 personbile­r på parkerings­plassen. At selskapet i 2012 valgte å opparbeide og utvide den tidligere grusete parkerings­plassen til 130–150 personbile­r ut fra en tidsbegren­set dispensasj­on fra regulering­splanen for 130 parkerings­plasser, må vaere selskapets eget ansvar, og kan ikke utløse rett til erstatning», skriver retten.

Null kroner

For de øvrige arealene, som Lilleelva Parkering mente burde utløse klekkelige 30 millioner, var retten klar i sin utmåling: Null kroner.

Saken har vaert en verkebyll som har grepet langt inn i porsgrunns­politikken. Det har også ført til reaksjoner på andre siden av bygrensa. Skiens ordfører Hedda Foss Five har vaert oppgitt over at kommunen vil berike seg på et prosjekt som ▶ den selv er med på å bygge, altså Lilleelvkr­ysset som er en del av Bypakke Grenland.

Til høyesteret­t?

Et overskjønn av denne typen kan kun ankes til høyesteret­t, på feil rettsanven­delse.

Statens vegvesen har to uker på seg til å betale erstatning­en.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ??  ??
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NY VEI: Den nye traseen går over deler av parkerings­plassen. Lilleelva Parkering krevde langt mer enn det selskapet fikk.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NY VEI: Den nye traseen går over deler av parkerings­plassen. Lilleelva Parkering krevde langt mer enn det selskapet fikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway