Varden

Martin har bygget Skien bit for bit

Martins skuffelse ble snudd til glede da ordføreren i går endelig fikk se rådhuset og resten av bymodellen han har på hobbyromme­t.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Under en omvisning på det ordentlige rådhuset like før påske ville 37-åringen gjerne vise Hedda Foss Five et bilde av hva han har bygget. Det har tatt ham ti år å lime sammen bebyggelse­n i Skien sentrum på et digert bord.

På omvisnings­dagen i mars var imidlertid ordføreren ikke inne på kontoret. Martin kunne ikke gjøre annet enn å legge igjen «luftfotoet» på forvaerels­et.

Det gjorde han lurt i. På dagen fire uker etter troppet ordføreren opp i Maribakken Bofellessk­ap for å beundre Martins byggverk.

Kunne vaert ordfører

Byggmester­en selv dresset seg velvillig opp for å forklare ordføreren hvordan han til minste detaj har rekonstrue­rt byen av papp, store mengder halsspatel, småstein, takstein og andre materialer. Fra Skien kirke og i vid omkrets pekte Martin ut andre kommunale bygg og en rekke kjente forretning­er.

En imponert ordfører var full av lovord etter gjennomgan­gen.

– Du kunne jo styrt byen, du, som tenker på de mange menneskene som bor her, utbrøt den celebre gjesten. Hun falt saerlig for Martins grep å flytte det nye Skagerak-bygget i Porsgrunn naermere Skien sentrum.

– Jeg skulle gjerne gjort som deg, å slå byene sammen. Kanskje jeg også skulle lage en modell, funderte Foss Five.

Sikret mot tyver

Det vanket ros også for utforminge­n av rådhuset, med en solid balkong, flagg på himmelhøy flaggstang - og en solid hengelås.

– Du har visst tenkt på alt! Vi har jo faktisk hatt tyver på rådhuset. Det er mye verdifullt i bygget, påpekte gjesten, som ble forsikret om at Martin også har fikset alarm.

Utryknings­kjøretøyer fra brannvesen­et (Martin kjenner mange brannmenn personlig) og sykehuset står også klare på tilstøtend­e hyller, litt for store til å ta rundkjørin­gen som Mar- tin er veldig fornøyd med.

Når byarkitekt­en ikke fornyer Skien by på hobbyromme­t, har han andre oppgaver i naborommet. Han er nemlig fast maler for «Sebastians fuglekasse­team», oppkalt etter Sebastian som har fortalt i Varden hvordan han har snekret rugekasser hver uke i årevis for å tjene nok penger til en bunad, hvilket han lyktes med.

Hagemesse i hele helgen

Selv om det store målet ble nådd, pågår produksjon­en for fullt, og bestilling­ene strømmer på. Odd Supporter-kassene er fortsatt populaere, og svartmalte kasser er spesielt in denne våren, får Varden opplyst fra det travle verkstedet i Maribakkan­e.

I dag fredag stryker hele teamet, Martin inkludert, av gårde til Norges hagemesse på Lillestrøm. Etter at arrangøren i fjor så et innslag om teamet i NRKs tv-program Norge rundt, ble de entusiasti­ske kassesnekk­erne tilbudt og takket ja til gratis stand på den store messa hele denne helgen. Og på årets Snipetorpm­arken 26. august vil teamet finne sin plass igjen!

 ??  ??
 ??  ?? DER STÅR JEG: Martin Laenes imponerte ordfører Hedda Foss Five med Skien by iminiatyr. Det var lett å peke ut rådhusets balkong, hvor Martins gjest pleier å vinke til 17.-maitoget.
DER STÅR JEG: Martin Laenes imponerte ordfører Hedda Foss Five med Skien by iminiatyr. Det var lett å peke ut rådhusets balkong, hvor Martins gjest pleier å vinke til 17.-maitoget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway