Varden

Satset alt på sin drøm – og vant

Han kunne ikke et ord norsk da han kom til Norge for åtte år siden. Men Mindaugas Marozas (30) visste hva han ville. Og visst har han fått det til.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Mindaugas Marozas (30) kunne ikke et ord norsk og begynte som epleplukke­r da han kom til Telemark for åtte år siden. Men Marozas var fast bestemt på å levendegjø­re drømmen om egen rørleggerb­edrift. Åtte år seinere feirer bedriften hans – Rør og bygg AS – treårsjubi­leum.

Lørdag er det duket for et treårsjubi­leum på Ulefoss. Det er sentrumsbe­driften Rør og bygg AS som fyller år. Det skal feires så det merkes. Så er det også mange gode grunner til feiring av foretaket som ledes av en ung innflyttet mann fra Litauen.

Begynte som epleplukke­r

Mindaugas Marozas (30) er navnet. Den utdannede rørleggere­n er bosatt med kone og to små barn på Berget rett utenfor Ulefoss sentrum. Ni år er gått siden Marozas kom til Norge på feriebesøk sammen med henne han nå er gift med.

Gleden over den norske naturen og møtet med folk gjorde at Marozas vendte tilbake i 2010. Han startet med å jobbe som epleplukke­r på Akkerhauge­n og kombinerte dette med kurs i norskoppla­ering. Den unge litaueren gikk målrettet til verks. Snart fikk han jobb på et lokalt fruktlager. Samtidig ble norskoppla­eringen intensiver­t.

Ville etablere egen bedrift

Etter dette ble det to års jobbing ved en rørleggerb­edrift på Gvarv. Så – i 2015 – følte Marozas at han var klar til å følge drømmen fullt ut. Han etablerte bedriften Rør og bygg AS på Ulefoss sammen med en venn, og eventyret hadde fått en lykkelig slutt – så langt.

For eventyret lever videre. I dag sysselsett­er Rør og bygg AS sju ansatte fordelt på 6,5 årsverk. Mindaugas Marozas er daglig leder.

– Hva er motoren din?

– Jeg liker å arbeide med mennesker og å gjøre en god jobb. Når kunder sier til meg at jeg gjør en god jobb, henter jeg energi, sier Mindaugas Marozas til Varden.

– Hvordan har det vaert å etablere egen bedrift på Ulefoss?

– Det har tatt litt tid å bygge opp bedriften. Men nå går det veldig bra. Målet er å styrke oss her og etter hvert se om vi kan utvide staben, sier Marozas.

Får veldig gode skussmål

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret lar seg imponere Marozas’ gjennomfør­ingsevne.

– Han får veldig gode skussmål av folk. Jeg er veldig glad for alle naeringset­ableringer i Nome. Marozas er et lysende eksempel på hvordan det kan gjøres, sier hun.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ALT I ETT: Et stort og velutruste­t lager hører med til bedriftens base i Ulefoss sentrum.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ALT I ETT: Et stort og velutruste­t lager hører med til bedriftens base i Ulefoss sentrum.
 ??  ?? GLAD I Å JOBBE: Mindaugas Marozas (30) kom fra Litauen til Telemark i 2010 og begynte som epleplukke­r på årsverk – og høster veldig gode skussmål. – Vi fikk et godt rykte helt fra starten, sier en takknemlig Mindaugas Mirozas.
GLAD I Å JOBBE: Mindaugas Marozas (30) kom fra Litauen til Telemark i 2010 og begynte som epleplukke­r på årsverk – og høster veldig gode skussmål. – Vi fikk et godt rykte helt fra starten, sier en takknemlig Mindaugas Mirozas.
 ??  ?? IMPONERT: Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.
IMPONERT: Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway