Varden

Får bare smuler av Porsgrunn Utvikling

Porsgrunn kommune har spyttet kontanter og verdier 120 millioner kroner inn i Porsgrunn utvikling, men får foreløpig bare smuler tilbake.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Trykket i spenene fra det som skal bli en kommunal melkeku er ikke like godt som eierne ønsker.

For andre år på rad har Porsgrunn Utvikling ikke klart å skape gode nok resulter. Bystyret satte i desember som krav at selskapet måtte hoste opp tre millioner i utbytte.

Når ikke målet

– Vi klarer bare 1,5 millioner, lyder nå meldinga fra styret der man nå har hentet inn tunge aktører fra naeringsli­vet. I styret sitter blant andre tidligere Hydro-direktør Jan Løkling, Styreleder er Bjørn Anker.

– Også for regnskapså­ret 2016 kom selskapet til kort. Kommunen hadde bedt om tre millioner i utbytte, men måtte nøye seg med to.

Styret innstiller

– Det er styret som innstiller på utbyttets størrelse, men generalfor­samlinga kan ikke overprøve den, sier Robin Kåss (Ap). Han er i egenskap av å vaere ordfører også generalfor­samling i det helkommuna­le selskapet.

Han mener styret har kommet med en god begrunnels­e for hvorfor det ikke blir like mye i kassa som bystyret har budsjetter­t med.

Vil ikke tappe

– De har fått mange store utviklings­oppgaver, så det er ikke økonomisk klokt å tappe selskapet. Målet må vaere å få mest mulig ut av verdiene på sikt, sier Kåss.

– Så det betyr at ordføreren ikke kan gjøre noe for å øke utbyttet?

Jeg kan som generalfor­samling anmode de om å se på det på nytt.

– Men mye tyder på at forslaget går gjennom?

– Det vil jeg tro. Ut fra det jeg har sett, er det et godt begrunnet forslag, svarer Kåss.

– Det blir hele tiden påpekt at Porsgrunn Utvikling skal drive kommersiel­t, bør de da ikke også behandles slik med tanke på utbytte?

– Det skal tenke kommersiel­t, men samtidig tenke langsiktig – og ikke kortsiktig – profitt.

Porsgrunn Utvikling hadde i fjor et årsresulta­t på 1,5 millioner. Det er en dobling sammenlign­et med i 2016.

Selskapet hadde 16 millioner i salgsinnte­ktene. Utgifter til lønninger økte fra 1,4 til 2,5 millioner.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO. PER ARNE RENNESTRAU­M ?? STORBYGG: Porsgrunn Utvikling har hatt flere store prosjekter, deriblant Delta-bygget på Kjølnes.
FOTO. PER ARNE RENNESTRAU­M STORBYGG: Porsgrunn Utvikling har hatt flere store prosjekter, deriblant Delta-bygget på Kjølnes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway