Varden

12-åringer reiste 120 år tilbake i tid

De kan slå halvstikk, sy i knapp og skrive med blekk, akkurat som skolebarn på slutten av 1800-tallet.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Porsgrunn i 1898 – det er lenge siden det. Den gangen guttene dro til sjøs som 12-åringer, og jentene måtte bli hjemme hos mor for å laere hvordan de skulle stelle huset.

Skjønt det kunne de nok ganske mye om allerede, for unger den gangen hadde ikke så mye barndom. De var små voksne som bidro så godt de kunne, og det er kanskje den største forskjelle­n på livet den gangen og nå.

På gårdstunet til den gamle prestegård­en hadde hele gjengen med sjetteklas­singer fra Vestsiden skole samlet seg til spisepause. De var delt i fire grupper med gule, røde, blå og grønne skjerf. Det var viktig å holde dem fra hverandre, så ikke alle forsvant inn til den strenge presten, for noen måtte først inn på kjøkkenet for å laere å sy i en knapp.

En uvanlig onsdag

– Så lang tråd, forklarer de voksne. Ungene følger med. Er det cirka en halv eller en hel meter i tråd. Det blir noe midt imellom, før de kaster seg over synålene og laerer hvordan de skal tre tråden inn i nåløyet.

Langs veggen mot skipperhus­et er en annen gjeng i gang med å kløve og sage ved.

Simen og Jonathan har et godt tak i hver sin ende av buesaga og forsøker å få kål på en ikke altfor tykk bjørkestam­me. Det er ikke hver onsdag de har sånne skoledager. De er ikke så veldig vant med saga heller, men de får det til.

Streng prest og laerer

Men inn til presten må de alle sammen etter hvert, og han er ikke nådig. Historien om David og Goliat blir forklart og poengene hissig slått fast med stokken.

Og etter at den er fortalt, ja da får elevene lov til å spille stykket. De ler og dytter klassekame­ratene foran seg. De vil ikke vaere Goliat, men til pers må de for dette stykket er viktig, syns presten.

Inne i matroshuse­t blir skipskista pakket med ullunderbu­kser og gensere til 12-åringen som skal til sjøs. i skolestua blir det delt ut pennesplit­ter og blekkhus, og etterpå kan alle trille tønnebånd, slå halvstikk eller leke med ringspill.

Så kanskje ikke alt var helt annerledes for 12-åringene på Bymuseet. Akkurat som dem ville jo 12-åringer den gangen også ha det gøy.

 ??  ?? PÅ SKOLEBENKE­N: I øverste etasje av skipperhus­et er det innredet en gammel skolestue. Her var det spennende å vaere.
PÅ SKOLEBENKE­N: I øverste etasje av skipperhus­et er det innredet en gammel skolestue. Her var det spennende å vaere.
 ??  ?? HISTORIELA­GET: Mellom åtte og ti frivillige fra Porsgrund Historiela­g, blant annet C
HISTORIELA­GET: Mellom åtte og ti frivillige fra Porsgrund Historiela­g, blant annet C
 ??  ?? SAGA: Jonathan (t.v.) og Simen håndterte buesaga ganske proft.
SAGA: Jonathan (t.v.) og Simen håndterte buesaga ganske proft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway