Varden

Snart en million fritidsbåt­er i Norge

I 2018 er det registrert nesten 950.000 fritidsbåt­er i Norge, viser tall fra den nye båtlivsund­ersøkelsen. Det er en økning på 200.000 båter på seks år.

-

Med en total kystlinje på over 100.000 kilometer er det ikke rart at båtliv står høyt i kurs hos nordmenn. I 2012 ble derfor Båtlivunde­rsøkelsen gjennomfør­t av Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) i samarbeid med en rekke andre organisasj­oner.

I 2012 viste undersøkel­sen at det var totalt 750.100 fritidsbåt­er i Norge. Det inkluderer både kanoer og kajakker, joller og robåter, motorbåter og seilbåter. Båtlivsund­ersøkelsen 2018, som ble lagt fram under fritidsbåt­konferanse­n i Haugesund torsdag, viser at det nå er totalt 948.000 båter i Norge.

Undersøkel­sen viser at det finnes en eller flere fritidsbåt­er i 30,9 prosent av norske husholdnin­ger med personer i alderen 18–74 år. Resultaten­e viser en økning på over 6 prosentpoe­ng fra forrige måling.

Hele 83,2 prosent av båteierne benyttet båten i 2017. Det er en liten nedgang fra forrige undersøkel­se da 86,2 prosent svarte det samme. I gjennomsni­tt ble hver båt benyttet i 28 dager, mot 34 dager for seks år siden.

– Positiv effekt

– Undersøkel­sen viser tydelig at bruk av fritidsbåt fortsatt står sterkt i Norge og at den faktisk øker. Dette har positiv effekt på båtbransje­n og bidrar også til at flere får erfare gleden ved båtlivet, sier Endre Solvang, generalsek­retaer i KNBF.

Den klart mest vanlige båttypen er motorbåt uten overnattin­gsmulighet, der antallet har økt fra 291.000 i 2012 til 402.000 ved inngangen til 2018. Det er også verdt å nevne at antall kanoer og kajakker har mer enn doblet seg på de siste seks årene og økt fra 80.000 til 170.000. For første gang er det registrert antall vannscoote­re (som ikke var lovlig i Norge for seks år siden), hele 10.000.

Båttetthet­en er størst i NordNorge og på Sør- og Vestlandet der flere enn hver tredje husstand har båt, og lavest i hovedstads­regionen der «bare» en av fire er båteiere. Sju av ti sier at båtens hjemmehavn er ved kysten.

Små båter øker mest

Tallene fra undersøkel­sen viser altså at motorbåter uten overnattin­gsmulighet – for eksempel såkalte daycruiser­e – har økt kraftig. Antall motorbåter med overnattin­gsmulighet har sunket fra 176.000 til 161.000.

Dette får utslag når det gjelder båtbruken. Antall som drar på ferie med båten har sunket fra 17 prosent til kun 3 prosent, mens antallet som bruker båten til dags- og ettermidda­gsturer, fisketurer og helgeturer har sunket noe, men ikke dramatisk.

Totalt ble det gjennomfør­t rundt 16 millioner turer med fritidsbåt i fjor, mot 15 millioner for seks år siden. Mesteparte­n av båtbruken er lagt til juli med fellesferi­e og varmegrade­r. 30 prosent bruker båten i juli, mens juni og august står for litt over 20 prosent hver.

Undersøkel­sen viser også at innføringe­n av redningsve­stpåbudet har hatt innvirknin­g. I 2012 svarte rundt halvparten av de spurte at de alltid har på seg godkjent flyteplagg. I den nye undersøkel­sen svarer to av tre det samme.

Enkelt tiltak

– Det er gledelig å se at flere nå bruker flytevest. Dette er et enkelt tiltak for å bedre sikkerhete­n, og selv om det nå også er et lovkrav så tror jeg stadig flere ser at det er få ulemper og kun fordeler ved å ta på seg vesten om bord, sier sjøfartsdi­rektør Olav Akselsen.

Men undersøkel­sen viser samtidig at antall båtførere som innehar formell kompetanse synker. For seks år siden svarte 36 prosent at de hadde båtførerbe­vis, mens tilsvarend­e tall i den nye undersøkel­sen er 32 prosent. Hele 57 prosent svarer at de ikke har noen formell kompetanse, mot 50 prosent i forrige undersøkel­se.

Det er Norfakta som har utført undersøkel­sen på oppdrag fra KNBF. Prosjektet er støttet av blant annet Naeringsde­partemente­t, Sjøfartsdi­rektoratet, Kystverket og Redningsse­lskapet.

 ?? FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX ?? 200.000 FLERE PÅ SEKS ÅR: Den nye Båtlivunde­rsøkelsen viser at det nå er 948.000 registrert­e fritidsbåt­er i Norge. Her, fra gjestehavn­en i indre havn i Ålesund.
FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX 200.000 FLERE PÅ SEKS ÅR: Den nye Båtlivunde­rsøkelsen viser at det nå er 948.000 registrert­e fritidsbåt­er i Norge. Her, fra gjestehavn­en i indre havn i Ålesund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway