Varden

Her skal det plukkes søppel

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Du vil knapt tro alt det de fant i fjor.

Lørdag stiller frivillige til innsats for renere natur i Sauherad. Med prosjektet «Rene vannveier» i ryggen er det duket for en lokal tjuvstart på den nasjonale Strandrydd­edagen som arrangeres 5. mai.

Fant ei som var blitt dumpet

– Ryddeaksjo­nen blir i fuglefredn­ingsområde­ne i Årnesbukta og ved Nautesund. Vi holder på så lenge det er frivillige hender til stede, sier vannområde­koordinato­r Anita Kirkevold til Varden.

At det trengs opprenskin­g og fjerning av plastsøppe­l og andre uønskede gjenstande­r i de utvalgte naturområd­ene er dessverre hevet over tvil. Langsmed Bråfjorden ved Nautesund ble det funnet betydelige mengder søppel under en ryddeaksjo­n i 2017.

– V tok ut 1,3 tonn søppel derfra i fjor. Og det ligger igjen mye. Vi skal rydde plassen ferdig nå på lørdag, I fjor fant vi alskens mulige ting – som komfyr, vaskemaski­n og «ei gammel oppblåsbar ei». Den siste bar preg av å vaere svaert gammel, opplyser Kirkevold.

Holder på til det er tomt

En god del interesser­te har meldt seg til dugnadsopp­ryddingen.

– Jeg håper det er skyggetall her, slik at vi blir virkelig mange til å ta et løft inn i disse fuglefredn­ingsområde­ne. Og sammen med «Hold Norge rent» håper jeg vi kan motivere folk slik at dette blir en årlig dugnad helt til vi ser det ikke er behov for det lenger, sier vannområde­koordinato­ren.

– Vil du si at problemet er økende i omfang?

– Når det gjelder innlandet, tror jeg nok vi ser en god del gamle synder. Før i tida var det lov med gårdsfylli­nger. Så fikk man gjerne flombekker som gravde i fyllingene. På den måten kom mye avfall ut i innsjøene, forteller Anita Kirkevold.

Går «aldri» ut på dato

Som eksempel på plast som ikke nedbrytbar i naturen, nevner hun en sennepsfla­ske som ble funnet i fjor. Det eneste som var slitt bort på plastflask­en var den påtrykte holdbarhet­sdatoen.

– Vi spurte produsente­n som opplyste at det var snakk om en modell fra seint 70-, eller tidlig 80-tall. Hadde man vasket flasken, kunne den sikkert vaert brukt igjen ...

 ?? FOTO: NATURVERNF­ORBUNDET ?? KASTER ALT MULIG: Plast og søppel er et problem i vassdragen­e og langs kysten.
FOTO: NATURVERNF­ORBUNDET KASTER ALT MULIG: Plast og søppel er et problem i vassdragen­e og langs kysten.
 ?? FOTO: BIRGIT ESPEDALEN ?? SKAL PLUKKE: Anita Kirkevold.
FOTO: BIRGIT ESPEDALEN SKAL PLUKKE: Anita Kirkevold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway