Varden

Si nei til sex i rundkjørin­ger

- Terje Moe Gustavsen vegdirektø­r

Russetid og russefeiri­ng er over oss igjen. Et kjaerkomme­nt og sikkert vårtegn. Ungdom feirer «friheten» etter 13 års skolegang. En fortjent feiring.

De aller fleste tenker tilbake på russetida som en morsom og lykkelig tid. En fase er omme og det skal feires før livets forpliktel­ser tar tak.

Russeknute­r hører med. Det utvises stor fantasi for å sette russen på morsomme og til dels krevende prøver. Sett fra et «voksent» ståsted, påkaller nok noen av knuteregle­ne ordene tåpelig og merkelig i hjernen, men det er jo ment som et uttrykk for fest og moro.

En lørdag morgen leste jeg et stort oppslag i Ringsaker Blad om knuteregle­ne for russen ved Ringsaker videregåen­de skole. Ikke mindre enn 100 regler! De fleste med et klart humoristis­k innslag.

Det er helt sikkert morsomt ment med regel 34 om at russen kan få bilde av Miljøgata i lua dersom han/hun har sikker/beskyttet sex i/ved alle tre rundkjørin­gene fra Shell til Jafs.

Det gjelder nok også regel 65 som sier; «Bit av skiltet»: Sitt sammen med andre medruss i en rundkjørin­g og ha et skilt hvor det står «En tut, en skål!». Så også regel 67; «Seigmann»: Løp naken over Mjøsbrua (OBS! Dette er offentlig blotting, kan føre til bot.), kan både vaere morsom og krevende.

Alle forstår at å ferdes i og ved rundkjørin­ger er trafikkfar­lig. Det er kanskje ikke farlig for løperen å vaere uten klaer på brua, men de som kjører kan jo få en vel stor overraskel­se ved å se nakne mennesker på brua og helt glemme at de kjører bil.

Sørg for at russetida blir noe fint å tenke tilbake på. Jeg har i min jobb også noen andre oppgaver som gjør at jeg ikke har rukket å se igjennom alle landets russeregle­r. Men jeg føler meg nokså sikker på at det ikke bare er på Ringsaker rundkjørin­ger er med. Vi finner nok også bruvariant­en mange steder.

Jeg vil nødig framstå som gledesdrep­er eller som tante Sofie. Men kjaere russ; på Ringsaker er det 97 andre knuteregle­r å velge blant. Det tror jeg sikkert er tilfellet også ellers i landet.

Kos dere, feir russetida, og sørg for at det blir en glad tid å tenke tilbake på. Dropp «bilde av Miljøgata», «Seigmann» og «Bit av skilt», men sats gjerne på regel 38; «Fastnøkkel»: Lever russebilen/bussen på gratis russebilko­ntroll hos Statens vegvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway