Varden

Arkitekten og byutviklin­g

- Åse Gro Bakke Gruppelede­r i Skien SV

I et svar til undertegna om «Viktige veivalg i Grenland» tar Poul J. Neubert kraftig til motmaele overfor min argumentas­jon over allmenn tilslutnin­g til bompenger.

Det er klart at de fleste av oss kunne tenke seg en bedre infrastruk­tur uten bompenger. Men slik er ikke virkelighe­ten, det forstår også arkitekten. Statlig finansiert­e vegprosjek­t står ikke i kø. Derfor bompenger.

Bortsett fra Frp har alle partia i Skien bystyret gått inn for Bypakke Grenland. Frp er likevel ivrig når midlene skal disponeres, som oss andre. Bypartiet kom inn i bystyret ene og alene med utgangspun­kt i hvordan bompengene bør disponeres.

P.J. Neubert kan ikke godta at bompenger kan brukes til prosjekter som ikke er relevant for bedre infrastruk­tur. Spesielt er han opptatt av brua fra Klosterøya til Jernbanebr­ygga. Det er vanskelig for meg å forstå at en arkitekt ikke kaller en gangbru for infrastruk­tur. Veit han kanskje ikke at opp mot 1.000 elever skal blant andre ha sitt virke på Klosterøya fra høsten?

Det hjelper ikke med fossilbile­n, som arkitekten synes å vaere så glad i. Mange av de unge kjører ikke bil og er avhengig av gange og sykkel og kollektiv. Utgangspun­ktet er å legge til rette slik at innbyggern­e kan velge miljøvennl­ig transport.

Arkitekten sier at vi bruker ca 50 prosent av bompengene på tiltak som egentlig hører hjemme i den kommunale forvaltnin­g av vei og gater. Kanskje han blander bompenger med midler som har kommet fra belønnings­midler fra staten? På de siste 4 åra har vi fått over 200 mill. Skien kommune forhandler om en ny avtale i disse dager, en såkalt byvekstavt­ale. Disse millionene har gått til kollektiv, gange og sykkel, snarveier osv. Men det knyttes forpliktel­ser til millionene. Målet er: Nullvekstm­ål for persontran­sport med bil.

I«Arealog Transportp­lan for Grenland» blir det slått fast at 80 prosent av boligene skal bygges innafor bybåndet. Grunnen er ene og alene at flere av oss skal ha naerhet til barnehage, skole og arbeid. Det betyr ikke at folk ikke kan ha bil. Det betyr at vi helst skal bruke bilen minst mulig og at vi håper at de fleste av oss kjører fossilfrit­t i framtida. En skulle tro at arkitekten ikke har tiltro til klimaendri­ngene som vi må ta hensyn til?

Målet for Bypakka er følgende: Et nasjonalt ledende byområde i reduksjon av klimagassu­tslipp fra transport. Ja, vi kan vaere uenig i hvilke vegprosjek­t, bruer og andre løsninger vi skal velge framover. Utgangspun­ktet er likevel å skape attraktive byer for de innbyggern­e som bor her i dag og for kommende generasjon­er. Da gjelder det å vaere framtidsre­tta. Jeg må innrømme at jeg lot meg overraske av at en arkitekt tenker byutviklin­g ut fra fossilbile­n sin, framfor hva som gagner folk og miljø.

Hurra, det skjer mye i Skien og Grenland for tida. Og naeringsli­vet er med oss. Det viser investerin­ger i byen. Og brua over Bryggevann­et kommer. Den er ingen komedie eller «løgn og latin» som arkiteken skriver. Og brua blir ikke ene og alene finansiert med bompenger. Vi forventer at også naeringsli­vet spytter inn.

Så kjaere arkitekt: jeg er glad for at er Skien og Grenland har evne til å tenke kortsiktig og langsiktig om byutviklin­g.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? BOMPENGER MÅ TIL: Virkelighe­ten er slik at man ikke kan få bedre infrastruk­tur uten bompenger, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD BOMPENGER MÅ TIL: Virkelighe­ten er slik at man ikke kan få bedre infrastruk­tur uten bompenger, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway