Varden

Lik behandling av eldre

- Atle Thorstense­n Regionlede­r Sør Bedriftsfo­rbundet

Fra 1. juli 2015 ble regelverke­t endret slik arbeidstak­ere har rett til å stå i jobb til de er 72 år. Men retten til sykepenger kuttes når man passerer 67 år.

Høyre har nå vedtatt å «gjennomgå aldershind­ringer» i arbeidsliv­et og fjerne øvre aldersgren­ser i arbeidsmil­jøloven. Vi i Bedriftsfo­rbundet mener det er på høy tid at man gir sykelønn eller fjerner arbeidsgiv­eravgiften for selvstendi­g naeringsdr­ivende over 70 år. Fordi eldre i arbeid er godt for så mangt.

Etterfylte­70 år har arbeidstak­ere derimot ingen krav på sykepenger, hverken fra arbeidsgiv­er eller NAV. De selvstendi­ge naeringsdr­ivende over 70 som skaper sin egen arbeidspla­ss må betale full arbeidsgiv­eravgift, men har ikke rett på sykepenger. Arbeidsgiv­eravgift skal i utgangspun­ktet finansiere folketrygd­ens utgifter til sykepenger, pensjon og arbeidsled­ighetstryg­d.

Politikere vil ha flere eldre i jobb. Men pr. i dag har folk over 67 år en dårligere sykelønnso­rdning enn andre. Over 70 får de ikke sykepenger i det hele tatt. Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie lovet på Høyres landsmøte å se på saken. Partiet vedtok i helgen å «gjennomgå aldershind­ringer» i arbeidsliv­et og å fjerne øvre aldersgren­se i arbeidsmil­jøloven.

Bedriftsfo­rbundet mener det kan vaere vanskelig å ha et regelverk som skal balansere en verdig avgang for eldre, slitne arbeidstak­ere og samtidig gi incentiver til de som ønsker å stå lenger i jobb.

Det må vaere lønnsomt og rettferdig for selvstendi­g naeringsdr­ivende, som fortsatt har kompetanse, trivsel og er produktive: De skaper sin egen arbeidspla­ss, men må betale arbeidsgiv­eravgift, selv om de ikke har rett på sykepenger.

Vi synes ikke det er urimelig å be om et ekstra incentiv til å stå på litt lenger før de går av med pensjon. Derfor mener vi de over 70 år skal ha rett på sykelønn eller at man fjerner arbeidsgiv­eravgiften.

Eldre i arbeid i det ganske land er både til beste for samfunnet og den enkelte.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? JOBBET LENGE: Urmaker Thorbjørn Andersen på St. Hanshaugen i Oslo jobbet til han var 90 år, her er han fotografer­t i full sving da han var 89.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX JOBBET LENGE: Urmaker Thorbjørn Andersen på St. Hanshaugen i Oslo jobbet til han var 90 år, her er han fotografer­t i full sving da han var 89.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway