Varden

Mediemakt og misbruk

- Øyvind Engesland Skien

Pressen er en maktfaktor i Norge. Den påvirker oss i dagliglive­t, både med journalist­ikk og reklame.

Pressens rolle er å belyse de mørke og lyse sidene i samfunnet. Den må vaere kritisk og avslørende. Den må ivareta en balanse, slik at begge parter i saker kommer til ordet. Norge har dyktige journalist­er og en presse av god kvalitet, som vi trenger. Men, det er et men, vi lesere må ha anledning til ytring og kritikk når det glipper med avisens valg av stoff.

Et eksempel er saken på første side i Varden 11. april 18, hvor elever ved 8. klasse arrangerer en innsamling for den populaere laereren sin ved Bø ungdomssko­le. Laereren er kreftsyk og trenger penger til immunterap­i, ifølge Varden. Vi vil alle berømme 8. klassen i Bø for den varme og omtanke elevene viser for sin laerer.

Generelt så bør det vaere slik at syke og trengende får sin relevante og adekvate behandling over skattesedd­elen. Det må selvfølgel­ig også gjelde laereren i Bø. Det er her det glipper. Varden burde heller prioritert tre avissider til kritikk av statens manglende dekning av viktig medisin til syke, enten det er muskelsykd­om eller kreftbehan­dling. Dere er vaktbikkje­r, ikke medlidende.

Selv Varden trenger subsidier fra Staten for å stå vertikalt i samfunnet, der er vi enige, mer subsidier, mindre reklame.

Det er ikke noe nytt at lokalavise­r i Grenland har rørende kronikker om populaere personer som trenger penger til sin sykdom. Varden må ikke bli et mikrofonst­ativ og kontohjelp­er med en glasur av moderlighe­t, men rette krav om likebehand­ling, uavhengig av popularite­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway