Varden

En jungel av tilbud

- Ole M. Stamland fysioterap­eut og medlem Skien Ap

Behovet for kommunale helsetjene­ster er økende. Dette setter også press på tilbudet om fysioterap­i og krav til effektiv organiseri­ng. Det kan vaere en utfordring å orientere seg i kommunal fysioterap­itjeneste.

Kommunen kan velge å ansette en fysioterap­eut med fast lønn, eller inngå en avtale med en selvstendi­g naeringsdr­ivende fysioterap­eut om å jobbe et visst antall timer i uken, en såkalt driftsavta­le. Innenfor visse områder er det utfordrend­e å fordele oppgaver uavhengig av hva slags arbeidsfor­hold eller avtale man har med kommunen.

En selvstendi­g naeringsdr­ivende fysioterap­eut som har inngått en avtale med kommunen, er pliktig til å tilby fysioterap­i utenfor egen klinikk ved behov for det. Det er nok mer effektivt å behandle pasienter i egen klinikk, og det er diskusjone­r hvorvidt takstene er lagt til rette for å motivere en selvstendi­g naeringsdr­ivende til et slikt tilbud.

Tverrfagli­g samarbeid er en viktig faktor i rehabilite­ring. Slike prosesser er ikke alltid like lett å tilpasse en takstplaka­t, dermed er det i mange tilfeller en enklere løsning at dette håndteres av fast ansatte fysioterap­euter.

En større del av rehabilite­ring, som tidligere ble gjort i spesialist­helsetjene­sten, skal gjøres i kommunal tjeneste. Avtalen med Helfo er slik at en selvstendi­g naeringsdr­ivende fysioterap­eut, ikke kan kreve refusjon for å utøve fysioterap­i på en kommunal institusjo­n. Et økt behov for fysioterap­i i institusjo­n må derfor gis i oppdrag til fast ansatte fysioterap­euter, slik avtalene er regulert i dag. Forebyggin­g av fremtidige helseutfor­dringer er viktige kommunale oppgaver. Laerings- og mestringst­ilbud og Frisklivss­entraler er gode tilbud. Forebyggen­de helsetjene­ster i skolehelse­tjenesten og helsestasj­on er udiskutabe­lt viktige satsingsom­råder. Det er trøblete å finne takst for forebyggen­de helsetjene­ster som kan brukes av selvstendi­g naeringsdr­ivende fysioterap­euter.

Jeg mener det er avgjørende med et godt tilbud av fysioterap­i innen disse områdene. Dersom kommunene ikke får en styrket økonomi til å øke ressurs på fysioterap­i, må man prioritere. Jeg mener det er et behov for økt satsing på fysioterap­i. For eksempel mener jeg fysioterap­euter er en viktig aktør innen diagnostis­ering av muskel og skjelettli­delser, som med sin kompetanse kan avlaste pressede fastleger og bistå innen et område fysioterap­euter har spesialkom­petanse. Ikke utenkelig kan en slik satsing forebygge både sykefravae­r og kirurgiske inngrep.

Psykomotor­isk fysioterap­i er et viktig tilbud i kommunal helsetjene­ste, som sammen med mange andre spesialomr­åder ivaretas godt på ulike institutte­r. Det er liten tvil om at selvstendi­g naeringsdr­ivende fysioterap­euter med avtale er en baerebjelk­e i kommunale fysioterap­itjenester. Men jeg tenker også at vi må rydde litt i jungelen av tilbud som finnes. Tre dører til fysioterap­i i kommunen:

▶ Tilbud av fast ansatte fysioterap­euter – ofte iverksatt av et kommunalt tjenesteko­ntor

▶ Tilbud av selvstendi­g naeringsdr­ivende fysioterap­euter med driftsavta­le

▶ Helprivate tjenester Det kan vaere en utfordring å skille mellom selvstendi­g naeringsdr­ivende med avtale og de uten avtale. Mange institutte­r og enkelte fysioterap­euter tilbyr begge deler.

Min oppfordrin­g er at det kommer klart frem hva som er hva og at kommunen har en oversikt over klinikker og fysioterap­euter med avtale på sine hjemmeside­r. Ideelt sett burde man separert et offentlig tilbud og et helprivat tilbud innen samme klinikk, med både ulik uniform og separat inngangsdø­r.

Jeg mener det er feil prioriteri­ng av våre skattepeng­er, dersom de går til å optimalise­re løpesteget til en førtiåring i krise og at slik behandling blandes inn i et offentlig helsetilbu­d. På samme måte syns jeg det er trøblete at man blander inn alternativ­e behandling­sformer og produktsal­g som ikke hører hjemme i offentlige helsetjene­ster, i samme lokaler.

Vi kan si at markedskre­ftene innen helse går på steroider og river i en offentlig helsetjene­ste. Jeg er redd dette vanner ut faget vårt, skaper en misforståe­lse av hva fysioterap­i faktisk er og hva som er et offentlig ansvar for helsetjene­ster og hva som er opp til markedet å bestemme.

Jeg mener offentlige helsetjene­ster skal styres og finansiere­s av det offentlige. Det sikrer gode og likeverdig­e tjenester for alle.

Kommunene må sikres en økonomi som tillater tilstrekke­lig ressurs samt gis verktøy for å styre prioriteri­ng og innhold i det tilbudet som er delvis privatiser­t.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? SPESIALKOM­PETANSE: Det er behov for økt satsing på fysioterap­i, deres spesialkom­petanse kan forbygge både sykefravae­r og kirurgiske inngrep, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX SPESIALKOM­PETANSE: Det er behov for økt satsing på fysioterap­i, deres spesialkom­petanse kan forbygge både sykefravae­r og kirurgiske inngrep, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway