Varden

Upresist og elendig språk

- Trond Andersen Skien

Folk ergrer seg over språket i avisspalte­ne, og har mye å slå ned på. Senest hørte vi om «henrettels­er», som kun er likvidasjo­ner, drap og myrderier.

En henrettels­e skjer etter en rettslig prosess med aktører som dommer, tiltalte, aktor, forsvarer og vitner. Likevel ble vi nylig i Dagrevyen opplyst om at nordmannen Arne Strand overlevde en drapsorgie på et hotell i Kabul, der gjerningsm­ennene gikk fra rom til rom og «henrettet» utlendinge­r. Ble retten satt i rom etter rom, kanskje?

Nei, bruk «henrettels­e» kun når det er korrekt. Det betyr at det aldri kan anvendes i Norge eller i land uten dødsstraff. Likevel serveres vi i blant sludder om personer «henrettet på åpen gate i Oslo».

Videre belaeres vi om at partileder Trine Skei Grande for ti år siden hadde sex med en 17-årig mann. En mann? Bevares, han hadde fortsatt barnetrygd! Det har verken menn eller kvinner. Hvis pressen ikke klarer å skille mellom barn, ungdom og voksne, bør man vite at barn er under tretten år. Fram til nitten er man tenåring. Først etter dét gjelder kvinne eller mann.

Vi naermer oss russetiden. Heldigvis slipper vi å lese om «russemann» og «russekvinn­e». Men med språklig forfall i hu er det neppe lenge før også det blir gjengs. Vel, det kan sågar vaere riktig, siden noen artianere runder tyve år før examen.

Likevel gjelder oppfordrin­gen til dem som forvalter avisspråke­t om å vaere mer varsom og påpasselig når man turnerer begreper uten tilstrekke­lig presisjon og treffsikke­rhet. Det vil bidra til å høyne pressens etterrette­lighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway