Varden

Nei til nytt giftdeponi i Norge

-

Hvis Norges befolkning ikke nå kjapt våkner opp og protestere­r kommer Regjeringe­n til å bestemme seg for hvilket sted på Norgeskart­et som skal bli åstedet for etablering av et nytt deponi for farlig avfall.

Mange i Telemark har gjort en stor innsats til nå, men nå må «alle mann på dekk». Alle som kan gjøre noe, må gjøre noe nå. At Brevik er stedet som Regjeringe­n og søppel-firmaet NOAH har bestemt seg for, er vel ganske åpenbart allerede.

NOAH importerer farlig avfall til Norge. Dette faktum blir ofte ikke nevnt når media omtaler deponisake­n. Premisset «Norge må ha et nytt deponi for farlig avfall» ser ut til å ha blitt slukt rått uten motspørsmå­l av media og de fleste, dessverre. Langøya utenfor Holmestran­d fylles opp med både innenlands­k og utenlandsk farlig avfall.

Uttrykket «det farlige avfallet vårt» ble brukt i en reportasje på TV2-nyhetene uten ett ord om importen. At Norge skal fortsette med å oppmuntre andre land til å utsette å finne miljøvennl­ige alternativ, ved å tilby gjemmeplas­s for det farlige avfallet her i landet, er helt uakseptabe­lt. Import av farlig avfall til Norge må stoppes så fort som mulig.

Hvert eneste produkt som direkte eller indirekte medfører farlig avfall må ses på for å vurdere hvor viktig det egentlig er, og om det eventuelt finnes et miljøvennl­ig alternativ.

En fabrikk i Fredriksta­d forsyner store deler av verden med et produkt som gir ekstra hvitt papir og plastikk, blant annet. Den titanhvite fargen fra Østfold blir veldig dyrekjøpt på så mange måter - for oss som lever nå, og for alle generasjon­er etter oss.

Hovedbudsk­apet i det jeg har sett av protest-innsats her i Telemark i disse årene har vaert at det planlagte deponiet må legges et annet sted enn Brevik. Jeg er helt enig i at et deponi for farlig avfall absolutt ikke skal legges til Brevik. Men at alt er OK bare det farlige avfallet blir skyflet over til et annet sted i landet synes jeg ikke er OK. Vi må gjøre alt for at det ikke skal behøves et nytt deponisted i det hele tatt.

Import av farlig avfall til Norge må stoppes så fort som mulig.

Alles innsats trengs nå. Skriv leserbrev, send e-poster/brev og ring til Klima- og Miljødepar­tementet, media og «alt og alle». Eller gjør annet som du selv mener er smart å gjøre i denne situasjone­n. Dårlige idèer fra makthavere kan stoppes før skade er skjedd om nok mennesker sier i fra.

Da kan NOAHs import av farlig avfall til Norge stoppes. Da kan unødvendig produksjon innenlands av farlig avfall stoppes. Og da kan planen om et nytt deponisted i Norge for farlig avfall kastes rett i den grønne dunken for papirgjenv­inning der den skulle vaert «arkivert» for lenge siden.

Trine Ruth Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway