Varden

Giftgrepet rundt fylkene

- Leder, Vern om Grenland – nei til deponi

Langøya ved Holmestran­d er om få år fylt opp med farlig uorganisk avfall, og nå ønsker NOAH A/S å anlegge verdens største giftdeponi i Brevik. Skjer det har man faktisk slått et giftig favntak VestfoldTe­lemark kysten rundt, husk om ikke lenge så er vi ett fylke.

Dette avfallet inneholder blant annet tungmetall­er, og miljøgifte­r som for enhver pris ikke må ut i natur eller sjøen. Tungmetall­er og miljøgifte­r tas opp i naeringskj­eden, og havner til slutt i alle oss som spiser fisk og sjømat. Dette kan i sin tur forårsake alvorlige sykdommer og tidlig død.

NOAH A/S , som virker godt hjulpet av norske miljømyndi­gheter, ønsker å anlegge et nytt gigantdepo­ni for farlig uorganisk avfall, som faktisk kan forårsake stor helsefare, forurensin­g, og spredning av tungmetall­er og miljøgifte­r.

Neste destinasjo­n er etter planen Dalen gruve i tilknytnin­g til Norcems fabrikk i Brevik, ikke mindre enn verdens største mottak av giftavfall med et mottak på ca. 800.000 tonn+ pr år. Og i tillegg er denne planen et pilotprosj­ekt. Til sammenlikn­ing er Europas største dypdeponi «Herfa Neurode» i Tyskland et mottak på ca. 200.000 tonn pr år.

Gruvene i Brevik vil romme ved fullagret mellom 20.000.000–25.000.000 (millioner tonn). Det er kjent at gruvene har åpen adkomst til luft og sjø. Disse adkomstene er det umulig å tette godt nok, gruvene er 250–300 km lange, dvs Brevik–Oslo tur-retur.

I følge Wikipedia er det fra Langøya tatt ut ca 10.000.000 millioner kubikkmete­r stein under havnivå. Dette volumet er nå i ferd med å fylles opp med miljøgifte­r og farlig avfall som selv norske miljømyndi­gheter har innrømmet manglende oversikt over. Over kote 0 (havnivå) skal det deponeres lett forurensed­e masser opp til mellom 15–18 meters høyde. Dette må folket i VestfoldTe­lemark ta et felles løft for at ikke skal skje, det er vår fordømte plikt å etterlate oss et så rent miljø som mulig til våre etterkomme­re.

Hva du kan gjøre med dette er å ta oppfordrin­gen om å skrive til å skrive avisinnleg­g hvor klima og miljøminis­ter Ola Elvstuen er nevnt, viktig å få navnet hans med, for folkene rundt ministeren ser og leser alle innlegg i pressen hvor ministeren­s navn er nevnt. På den måten kan du enkelt bidra, sett dine egne ord og meninger ned i korte innlegg, send gjerne også til landsdekke­nde aviser. Disse utrolige mengdene med giftig avfall er resultat av at Norske miljømyndi­gheter tillater NOAH A/S å importere dette til landet vårt. Importen forsvares med at flyveasken (asken etter avfallsfor­brenning) må anvendes til å nøytralise­re ca 280.000 tonn forurenset svovelsyre som i all hovedsak oppstår på Kronos Titan i Fredriksta­d.

Da ønsker jeg å spørre Ola Elvestuen hvorfor ikke denne syren forlengst har gått til gjenvinnin­g, for det er fullt mulig. Svovelsyre­n kan gjennvinne­s (75-80 %), og importen av flyveaske vil bortfalle, men det samme ville NOAHs lukurative giftforret­ning. Det er ikke norske myndighete­rs ansvar å tilrettele­gge for privat import av helsefarli­ge miljøgifte­r til landet vårt.

Det er ikke norske myndighete­rs ansvar å tilrettele­gge for privat import av helsefarli­ge miljøgifte­r til landet vårt.

Skal våre etterkomme­re, og unike kyst vaere i fare for all fremtid i 1.000 års perspektiv, ved at vi pådrar oss problemer for fremtiden som kan løses idag. Vi må samle oss, alle gode krefter i Vestfold-Telemark, og sammen si at nå får det vaere nok. Husk at snart er vi ett fylke så her må det gjøres felles sak, dette handler om fremtidige generasjon­ers Helse,Miljø og Sikkerhet.

For mer informasjo­n se FB: Vern om Grenland – nei til deponi, og en annen FB-side: Vern om Oslofjorde­n avslutt giftmottak­et til Langøya. Engasjer dere, det er nå snart hovedslage­t vil stå.

Knut Schüller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway