Varden

Redder en over 30 år tradisjon

Per og Kari Forsberg var egentlig bare på tyttebaert­ur på Lifjell. Hvor mange liter som ble plukket, sier historien ikke – men det ble da i alle fall et føll.

- ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

«Hvem kunne forestilt seg at det skulle ende med noe slikt?»

Per Forsberg

«Helt spontant, faktisk. På veien hjemover tok vi en liten avstikker, så disse hestene og så tenkte vi vel «hvorfor ikke?»

Per Forsberg

– Helt spontant, faktisk. På veien hjemover tok vi en liten avstikker, så disse hestene og så tenkte vi vel «hvorfor ikke?» forteller Forsberg, som den gang ikke ante at man skapte opprinnels­en til Fakur Islandshes­tforening.

Klubben har kanskje ikke vaert en gjenganger for såkalt folk flest, men sist helg ble det feiret 40 strake år i islandshes­tens tjeneste for Fakur – nå med 53 medlemmer.

Med og uten hest.

«Familien på Gråtenmoen...»

– Vi fikk god hjelp til å komme i gang, da vi innså at vi var i ferd med å skape en forening, sier Forsberg, og sikter til miljøene som allerede eksisterte andre steder i Telemark.

Blant annet på Ulefoss og vest i fylket.

Det ble lagt merke til at noe var på gang i Skien.

– Etter at vår sju år gamle datter var avbildet med føllet i Varden, fikk vi et brev fra Rauland, adressert til «Familien på Gråtenmoen med hest i hagen», husker Forsberg smilende.

– Vi fikk mye omtale i lokalavise­ne. I starten var det veldig blest rundt klubben, og vi arrangerte faktisk NM allerede det andre året. Det var noe ved islandshes­ter som fenget veldig mange.

Forsberg var selv leder av klubben i mange år.

En av de største

Nå nøyer han seg med rollen som «gammel traver» i et fortsatt aktivt islandshes­tmiljø i Skien.

Dugandsånd­en regjerer i og rundt klubbhuset på Vestre Gulset, der det er ride- og ovalbane som ofte benyttes til trening eller noen av klubbens mange kurstilbud.

Den sosiale faktoren er viktig i og for islandshes­tforeninge­n, men klubben har også aktive ryttere som konkurrere­r, og som sørger for at Fakur-navnet fortsatt er synlig i det norske islandshes­tmiljøet.

– I starten var vi en av Norges største klubber i islandshes­tmiljøet, og det er fint å se at aktivitete­n og oppslutnin­gen fortsatt er god, mener Forsberg når han betrakter dagens Fakur fra sidelinja.

Fakur Islandshes­tforening har også hatt en rolle i det lokale bybildet, og islandshes­tene fascinerer både små og større når det er offentlige opptredene­r.

Fort flere

– Hvem kunne forestilt seg at det skulle føre til noe slikt, sier han som var på tyttebaert­ur høsten 1975.

Deretter bar det hjem for å bygge stall, men ett føll ble litt stusselig.

– Derfor kjøpte vi også to voksne hester, meldte oss inn i Norsk Islandshes­tforening og så gikk det sin gang derfra.

Hvilken retning det går de neste 40 årene, gjenstår å se. Men Forsberg er glad for å se at den saeregne og solide hesterasen fortsatt er populaer.

– Det er noe med islandshes­ter. Om man bare vil ut på tur i skogen eller gå en retning som innebaerer å konkurrere, er det en hest som er veldig godt egnet.

Litt fristet

76-åringen har latt hest vaere hest for egen del.

– For min del går det litt på alder. Det er helt greit at litt yngre står for satsingen nå, sier den tidligere lederen, mens han poserer med Kraftur og den nåvaerende Fakur-lederen, Tone Nordfonn, på Hyni.

– Men akkurat nå ble jeg litt fristet, tilstår Forsberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? JUBILEUM: Fakur Islandshes­tforening 40 år. Bilde fra venstre er : Sunniva Halvorsen, Monika Jugnikel, Gunn Trude Lamer, Mona Øien, Kitty Gulløy, Mai-Britt Halvorsen, Tor Erik Høst Jensen, Tone Nordfonn, Per Forsberg, Kari Forsberg.
FOTO: PRIVAT JUBILEUM: Fakur Islandshes­tforening 40 år. Bilde fra venstre er : Sunniva Halvorsen, Monika Jugnikel, Gunn Trude Lamer, Mona Øien, Kitty Gulløy, Mai-Britt Halvorsen, Tor Erik Høst Jensen, Tone Nordfonn, Per Forsberg, Kari Forsberg.
 ??  ?? NM: Foran NM for islandshes­ter i Skien i 1981, står det i Vardens arkiv om dette bildet.
NM: Foran NM for islandshes­ter i Skien i 1981, står det i Vardens arkiv om dette bildet.
 ??  ?? FØRST OG SIST: Per Forsberg var grunnlegge­r
FØRST OG SIST: Per Forsberg var grunnlegge­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway