Varden

Vil bevare St. Joseph

Fylkeskomm­unen vil ikke rive det som var St. Joseph hospital og ber om bevaring.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ Det er de historiske verdiene som gjør at fylkeskomm­unen protestere­r mot at Grenland Eiendom og boligbygge­laget i Porsgrunn ønsker å rive Olavs gate 26 og siden føre opp 80 boliger der.

– Området er en del moderne norsk innvandrin­gs- og helsehisto­rie. Ikke minst har frivilligh­eten som Joseph-søstrene er et eksempel på, vaert lite påaktet som en del av historiefo­rtellingen og utviklinge­n av norsk helsevesen. De var pådrivere for at vi fikk andre typer sykehus og at det offentlige tok ansvaret også for helsen vår. St. Joseph Hospital var det første sykehuset her, sier antikvar og rådgiver Eystein M. Andersen, i Telemark fylkeskomm­une.

– Vi har ikke lyst til å rive det her, sier han mens han gir informasjo­n om de ulike bygningene i Porsgrunns katolske kvarter; med prestegård, kirke, sykehus og søsterhjem for nonnene.

Kulturmilj­ø

Den vokste fram da tyske og østerriksk­e porselensa­rbeidere tok med seg sin kultur og tro til byen etter Porsgrunn Porselaens­fabriks etablering i 1887.

– Vi har lyst til å se om vi kan få bevart bygget som en del av et større kulturmilj­ø. Og vi ønsker å bidra til en god prosess sammen med kommunen og utbygger for å få til en revitalise­ring av området, sier Andersen.

– Hva tenkte du da du så forslaget om riving?

– At nå begynner vi i en prosess igjen, ti år siden forrige gang. Etter det har en del skjedd, og man vurderer den her typen kulturmilj­ø som enda mer verdifullt enn vi gjorde da. Verdien er blitt større på de ti årene, sier han. Og det var ikke greit å rive den gangen heller.

– Det ble det heldigvis ikke noe av, sier Andersen.

Fylkeskomm­unen har skrevet et fyldig svar til varselet om igangsetti­ng av detaljregu­lering for Olavs gate 26.

Nasjonal kulturminn­everdi

Planen

gjelder

kun

sykehusomr­ådet, men Andersen mener planen må ses sammen med kirkeområd­et.

– Utfordring­en i dette planområde­t er hensynet til viktige kulturhist­oriske interesser knyttet til porselens- og industriby­en Porsgrunn, står det i tilsvaret.

– Det innebaerer at St. Josephs Hospital må søkes bevart gjennom skånsom ombygging og ny bruk og at nybygg på eiendommen må bygge opp under stedets struktur og kulturminn­everdier. Det ligger et potensial for positiv stedsutvik­ling her dersom utviklinge­n bygger på områdets kvaliteter og historie. Det samlede kulturmilj­øet rundt den katolske kirke represente­r etter vår vurdering nasjonale kulturminn­everdier, står det blant annet i tilsvaret.

En oppfordrin­g

Brevet slutter med en oppfordrin­g der vernemyndi­ghetene i fylkeskomm­unen ber om et snarlig møte for å starte dialogen og se på ønsker, planer og mulighetsr­om.

– Varslet sier at nytt konsept forutsette­r at eksisteren­de bygninger rives. Her forutsette­r vi at hele, eller kanskje deler, av hospitalsb­ygningen reguleres til bevaring. Dersom hospitalet rives, vil kulturmilj­øets integritet svekkes og de nasjonale verdiene i området reduseres. En vesentlig del av historien og identitete­n i området vil gå tapt og dermed også muligheten for å bruke det i byutviklin­gen, står det i slutten av tilsvaret.

– Kan rives

Administre­rende direktør Anders Hoel i Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbygge­lag sier brevet er nettopp mottatt og skal bli vurdert av styret i utbyggings­selskapet for Olavsgate over helgen.

– Er området vernet?

– Nei, det er det ikke. Og det er en gjeldende regulering­splan for det som hjemler riving av sykehuset, sier Hoel, som lover å ha møter med fylkeskomm­unens kulturminn­evernavdel­ing og kommunen om saken. ▶ Jan Bjørn Taranrød

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? KATOLSK: Antikvar og rådgiver Eystein M. Andersen i det som kalles «Det katolske Porsgrunn».
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD KATOLSK: Antikvar og rådgiver Eystein M. Andersen i det som kalles «Det katolske Porsgrunn».
 ??  ?? PÅ’N IGJEN: Det er ti år siden siste vernemyndi­ghetene rykket ut til forsvar for hospitalby­gget. Nå er det på’n igjen.
PÅ’N IGJEN: Det er ti år siden siste vernemyndi­ghetene rykket ut til forsvar for hospitalby­gget. Nå er det på’n igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway