Varden

Vil si opp moskéen

Brukerne av moskéen på torget i Langesund må se seg om etter andre lokaler: Huseier Andreas Kristianse­n vil ha slutt på leieforhol­det innen sommeren.

- BAMBLE ▶ ▶ Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Det vakte betydelige reaksjoner da Langesund-folk i desember oppdaget at det var blitt en moské i det gamle Høegh-Larsenbygg­et ved Torget, naermere bestemt i lokalene der Asia Mat tidligere har holdt til.

Det er Aqsa Trossamfun­n som leier lokalene. Utleier Andreas Kristianse­n sier han ble overrasket da han forsto at lokalene var tatt i bruk til moskédrift, ikke bare til opplaering av barn og unge slik avtalen var. I utgangspun­ktet var han ikke interesser­t i å leie ut lokalene i det hele tatt, men representa­ntene fra Aqsa virket veldige ordentlige og oppriktige.

Hører dem ikke

– Egentlig er det jo ingen som merker at det drives moské i disse lokalene. Virksomhet­en har ikke ført til støy eller uro på noen måte, og det er egentlig vanskelig å høre når det er folk der´i det hele tatt. Men disse lokalene er regulert til forretning­svirksomhe­t og handel, og det er det umulig å komme utenom, sier Kristianse­n.

Han mener det ikke ville vaert noen annen reaksjon uansett hvilket kirkesamfu­nn eller religion som hadde villet etablere gudshus i lokalene.

Følsom sak

– Men ettersom dette er blitt en litt følsom sak, har jeg nøyd meg med å snakke med de ansvarlige om at utleieforh­oldet må opphøre. Av samme grunn har jeg gitt moskédrive­rne frist fram til sommeren med å flytte. Så håper jeg bare kommunen vil vaere behjelpeli­g med å skaffe menigheten nye lokaler, sier Andreas Kristianse­n. Varden har spurt ordfører Hallgeir Kjeldal om hans syn på saken. Han nøyer seg med å slå fast at lokalene er regulert til forretning­sformål, og at huseier Kristianse­n har to muligheter: Enten å søke om bruksendri­ng for lokalene der moskéen ligger, eller å avslutte utleieforh­oldet med menigheten.

Så langt har ikke Andreas Kristianse­n sendt skriftlig oppsigelse av leiekontra­kten, men han skal møte representa­nter for moskéen fredag.

Aqsa Trossamfun­n ønsker ikke å kommentere saken.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? NÅ SIER HAN STOPP: Utleier Andreas Kristianse­n føler han ikke har annet valg enn å si opp leietakern­e som har innredet moské i lokalene bak.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN NÅ SIER HAN STOPP: Utleier Andreas Kristianse­n føler han ikke har annet valg enn å si opp leietakern­e som har innredet moské i lokalene bak.
 ??  ?? FEIL: Denne praktbygni­ngen er regulert til handel og naering. Derfor blir det feil å innrede en moské her, mener både kommunen og utleieren.
FEIL: Denne praktbygni­ngen er regulert til handel og naering. Derfor blir det feil å innrede en moské her, mener både kommunen og utleieren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway