Varden

En reform for hele landet

- Knut Morten Johansen statssekre­taer i Justisog beredskaps­departemen­tet (Frp)

Ordførerne i Bamble, Kragerø, Nissedal, Seljord og Notodden mener at regjeringe­n bryter forliket om politirefo­rmen. Det er ikke riktig.

Reformen norsk politi nå går gjennom ble vedtatt gjennom et bredt forlik på Stortinget. Reformen er nødvendig og vil gi oss et enda mer tilgjengel­ig og effektivt politi.

Kriminalit­eten har endret seg. Verden har endret seg. Mange av de truslene vi står overfor i dag, var ikke aktuelle for ti-tjue år siden. Da må politiet også endre seg. Politimest­eren i Nordland sier dette veldig godt i et intervju med avisa Hemnes nylig: «Vi kan ikke jobbe slik vi gjorde tidligere. Da skulle 4 til 5 personer løse alle politioppg­aver, uansett hva det dreide seg om. Vi må løse oppgavene i et større fellesskap».

Misnøye med ny organiseri­ng og tvil om reformens intensjone­r har tatt stor plass. Men politiets innbyggeru­ndersøkels­e viser en økning i tilliten til politiet, fra 80 prosent i 2015 til 83 prosent i 2017 – dette til tross for at politiet er midt i en krevende omstilling. Det er gledelig.

Før sommeren vil alle politidist­riktene ha implemente­rt de endringene som er besluttet for den lokale strukturen. Noen lensmannsk­ontor er lagt ned og andre får kanskje endret tilstedeva­erelse og oppgavepor­tefølje. Det skaper engasjemen­t. Det vil bli annerledes for mange. Men det vil bli bedre.

Ordningen med politikont­akter skal sikre et tettere og mer systematis­k samarbeid mellom politiet og den enkelte kommune. Alle kommunene har siden 1. juni 2017 hatt en politikont­akt. Noen steder har kontakten vaert midlertidi­g i påvente av ny struktur.

Med ny organisasj­on på plass går reformen over i en ny fase. Kvalitet og innhold skal stå i fokus. Jeg kommer til å kreve resultater. Men jeg kommer også til å gi politimest­rene det handlingsr­ommet de trenger for å skape resultater.

Reformen vil sikre tilstedeva­erelse av et kompetent og effektivt lokalt politi. Spørsmålet er hvordan politiet skal vaere tilstede? Ikke ved å sitte inne på et lensmannsk­ontor, det er helt sikkert.

Vi skal ha solide forebyggin­gs- og etterforsk­ningsmiljø­er som er rustet til å møte den stadig mer komplisert­e kriminalit­eten. Vi skal ha teknologi til å samhandle, både internt i politiet og med våre samarbeids­partnere, nasjonalt og internasjo­nalt. Vi skal ha beredskap til å svare på alvorlige og uforutsett­e hendelser.

Hvor du bor i landet skal ikke avgjøre kvaliteten på politiets arbeid. Polititjen­estene skal bli like gode over hele landet. Det var intensjone­n bak forliket om reformen og det er et mål vi kommer til å nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway