Varden

Oppfordrin­g til bystyret

- Jan Erik Parr naboer mot giftdeponi

Deponisake­n henger dessverre tungt over oss fortsatt, og er en stor belastning for befolkning­en i Grenland. Vil bystyret sørge for at deres eget klare vedtak blir fulgt opp?

Spørsmål har sitt utgangspun­kt i vedtaket 5. mars 2015, da planinitia­tivet fra et privat selskap (NOAH), ble stanset av bystyret i Porsgrunn. Dette vedtaket er senere støttet av seks andre tilgrensen­de kommuner noe senere i 2015. I tillegg bekreftet Klima og miljødepar­tementet (KLD) den 12. februar i år, at kommunen fortsatt er planmyndig­het. Dette den samme måned som kommunen i sitt høringsinn­spill til forslaget til planprogra­m, sa nei til deponipros­essen.

På toppen av dette har en juridisk gjennomgan­g vist at kommunen ikke er tatt med på samråd, slik loven krever. Kommunens juridiske rådgivere kjenner heller ikke til en nytt 2. ledd i plan- og bygningslo­ven §12-8, noe som er oppsiktsve­kkende. Dette til tross for at vi i over to måneder gjentatte ganger har forsøkt å bevisstgjø­re advokaten og kommunen dette. Vi har dessuten bedt administra­sjonens vise oss de juridiske råd de refererer til i saken, men de svarene har ikke kommet. Enten vil ikke rådmannen vise oss disse, eller så eksisterer de ikke.

Det har også blitt hevdet at kommunen har protestert til regjeringe­n/KLD når det gjelder konsekvens­utredning, vi har bedt om dokumentas­jon på det, men igjen: det har vi ikke fått. Som om ikke dette er nok, er det vårt syn at kommunen ved sitt høringsinn­spill i februar til KLD, faktisk i praksis avsluttet deponipros­essen, siden det er kommunen som er planmyndig­het.

I sum betyr dette at rådmannen og administra­sjonen ikke følger opp vedtaket bystyret har gjort i saken, dette er alvorlig. Derfor må bystyrets politikere ta affaere og forlange en nøyaktig gjennomgan­g av status med rådmannen.

Vi har fått en følelse av at deponisake­n styres av norsk industri via stortingsb­enken i enkelte partier ned til lokalparti­er i Porsgrunn. La oss håpe at det er feil. Men det hadde vaert flott, og vi forventer, at de folkevalgt­e i kommunen tar tak nå. Dette handler om kommunens, Grenlands, og innbyggern­es fremtid. Loven må følges, og befolkning­en skal beskyttes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway