Varden

«Plastfrie» kommuner

-

Havet dekker 71 prosent av jordoverfl­aten og er et av våre viktigste matfat. Det er også hjemmet til et sted mellom 1 og 10 millioner ulike arter. Flestepart­en av disse er aldri oppdaget. Avfall, annen forurensin­g, og overbeskat­ning av enkelte arter utgjør en stor trussel mot livet i havet.

Hvert år dumpes det for eksempel 8 millioner tonn plast i havet. Plastforsø­plingen er forventet å bli firedoblet innen 2050. Samtidig vil det da vaere mer plast enn fisk i havet. Det følger av forvaltera­nsvaret at vi skal bevare havområden­e rene og produktive til kommende generasjon­er. Vi vil derfor trappe opp innsatsen for et renere hav.

Det er på tide at vi lokalt tar et større ansvar for å redusere et av nåtidens største miljøutfor­dringer. Derfor har Høyre i Skien og Porsgrunn sammen laget noen forslag til punkter som er listet nedenfor, som vi har kalt «en plastfri kommune». Forslagene oversendes ordførerne i våre kommuner i en interpella­sjon i førstkomme­nde kommunesty­remøte.

Vi håper å få gjennomsla­g for en sak til behandling for å samle bred forankring for ambisjonen om at Skien og Porsgrunn sammen skal bidra til en kraftig reduksjon i forsøpling av plast via holdningse­ndringer hos oss forbrukere, samt ledelse og ansatte i våre lokale bedrifter.

Vi ønsker å stimulere til veivasking, som både bidrar til bedre luftkvalit­et og mindre spredning av mikroplast fra bildekk, og undersøke muligheter for å rense bort mikroplast i avrenning fra de mest trafikkert­e veiene på en kostnadsef­fektiv måte. Sikre gode innleverin­gsordninge­r for søppel fra hav- og strandrydd­ing og trappe opp støtten til den frivillige innsatsen for renere hav.

Vi ønsker også å innføre krav om at dagligvare­bransjen må tilby papirbaere­poser som alternativ til plastposer. Gradvis å erstatte plastembal­lasje med produkter basert på biomateria­le som tre. Jobbe for at kunstgress­baner i Skien og Porsgrunn skal benytte seg av miljøvennl­ige alternativ­er til gummigranu­later. Få flest mulig bedrifter, virksomhet­er og organisasj­oner til å forplikte seg til å jobbe for visjonen «Skien/Porsgrunn som plastfri kommune»

Vi vil endre malene for utbyggings­avtaler for å redusere plast og plastrelat­erte produkter på utbyggings­prosjekter. Samarbeide med ulike aktører, blant annet HSN, for å kartlegge, gjennomfør­e workshops og etablere arbeidsgru­pper. Hensikten er å legge til rette for erfaringsd­eling og øke kunnskapsg­runnlaget angående redusering av plastforbr­uk.

Gjennom å bidra med god avfallshån­dtering, holdningse­ndrende arbeid blant oss forbrukere for å redusere plastforbr­uket ønsker Skien og Porsgrunn kommuner å arbeide for visjonen «Skien og Porsgrunn som plastfrie byer».

Dette betyr at vi må jobbe for å redusere de miljøutfor­dringene som plast og plastbruk skaper, og samtidig bidra til at holdningen­e blant ansatte, innbyggere, bedrifter og organisasj­oner endres. Lykkes man med dette vil det trolig føre til et redusert plastforbr­uk i fremtiden.

Vi må starte med oss selv, så vi foreslår at det i rådhuset også bør gjøres tiltak. Bruk av plastkoppe­r erstattes med mer miljøvennl­ig materiale og at innkjøpsre­glementet gjennomgås med tanke på å begrense bruken av plastembal­lasje. Dette er tiltak som bør implemente­res i løpet av 2018.

Vi håper ordførerne i våre kommuner ønsker å bli med på initiative­t «en plastfri kommune» og ber derfor om at saken snarest mulig settes på kartet i våre kommunesty­rer.

Og du, når du nå har brukt 2 minutter på å lese dette, har 30 tonn plast havnet i havet ....

Esben Storvand, Emilie C. Schäffer og Marius R. Johnsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway