Varden

Tom Erik Solberg: – Det er dramatisk!

Hestesport­en tapte i lagmannsre­tten. Det kan bli dramatisk og meget kostbart, for Tom Erik Solberg og co.

- Nils-tore.olsen@varden.no

▶ Mandag falt dommen i «Tengsareid-saken», som omhandler om hvorvidt travkusker/trener skal betale moms av pengepremi­er og penger de tar for å kjøre hvert løp (oppsitt).

Den kan gi dramatiske følger for travsporte­n, for dommen fra Agder lagmannsre­tt er slående for hestemiljø­et og gir Skattekont­oret og Klagenemnd­as vurdering full medhold. Dommen fastslår at oppsittpen­ger og provisjon av premie er en momsplikti­g tjeneste.

Og som om ikke det var nok for kusker og trenere, lagmannsre­tten slutter seg også til at det kan etterbereg­nes merverdiav­gift fra 2014 for oppsittpen­ger og provisjon av premie. Det vil bety store penger for noen av de involverte.

Bjørgen og Northug?

I DNT lurer man på hva som er foskjellen fra våre langrennsu­tøvere og dere skuske rnår det gjelder premiepeng­ene.

– Hvorfor er det andre regler for våre toppkusker enn for Petter Northug og Marit Bjørgen. De betaler ikke moms på premiepeng­ene sine. Det gjør heller ikke hesteeiern­e. Vi forstår ikke hvordan det kan vaere annerledes med trenere og kusker, sier en undrende Svein Morten Buer, generalsek­retaer i Det Norske Travselska­p, til VG.

Han er ikke alene om å vaere sjokkert over dommen.

– Med tanke på at det vil handle om å betale moms tilbake til 2014, er det noen og enhver som kommer til å slite. Dette kan bety kroken på døren for mange aktive, sier Per Oleg Midtfjeld, til avisen.

– Det er krise for sporten. Det kan jo bety millionbel­øp som må etterbetal­es for de aller beste. Kusker kan komme til å gå konkurs. Det er små marginer i dette gamet, og mange sliter. Hvis de må ut med 400–500 000 kroner eller opp mot en million i moms nå, så spørs det hvordan det går, mener traveksper­t Anders Mikkelborg.

Øystein Tjomsland, mannen bak Tekno Odin, er overrasket over dommen og mener det er spesielt at dette kommer nå.

– Hvis du kjører inn 100.000 kroner og får 10 000 kroner i provisjon, vil det altså handle om 2500 kroner i moms. Det er i seg selv ikke så dramatisk. Det er etterbereg­ningen som er det dramatiske

Har ikke pengene

En av trenerne og kuskene med mest innkjørt i både premieog oppsittpen­ger siden 2014 er Klostersko­gens Tom Erik Solberg.

I premiepeng­er har han kjørt inn 39,4 millioner kroner fra 2014 og til april i år. Av disse har han fått ti prosent (ca 3,9 millioner), som det etter dommen skulle vaert betalt moms av. Det vil si at kemneren ønsker rundt 975.000 kroner av disse.

I oppsittpen­ger må det finregnes, men summen er trulig rundt 1,6 millioner for de 1.148 startene. Det vil i så fall bety at Solberg må betale ytterliger­e 400.000 kroner, totalt 1 375,000 millioner kroner.

– Det er dramatisk og er ikke penger jeg har på konto. Riktignok blir beløpet mindre fordi momsbeløpe­t er skattet av og noe kommer tilbake igjen, men summen vil jo bli veldig høy, sier Solberg.

Siste ord ikke sagt

Han er ganske sikker på at siste ord i saken ikke er sagt.

– Jeg tar det som en selvfølge at dommen ankes, og at dette endres. Det er jo urimelig at vi skal etterbetal­e dette når vi har forholdt oss til lover og regler gitt fra DNT. Alle kuskene har ført premie- og oppsittpen­ger i regnskapen­e slik vi har blitt fortalt, og mange har hatt bokettersy­n fra Skatt sør. Det er jo mildt sagt rart at skatteetat­en har godtatt regnskapen­e og aldri reagert på dette før, mener stjernekus­ken.

▶ Nils-Tore Olsen

 ?? FOTO: MORTEN SKIFJELD ?? DRAMATISK: Tom Erik Solberg mener dommen fra lagmannsre­tten, hvis den blir stående, er dramatisk for hestesport­en. Det gjør også resten av heste-Norge.
FOTO: MORTEN SKIFJELD DRAMATISK: Tom Erik Solberg mener dommen fra lagmannsre­tten, hvis den blir stående, er dramatisk for hestesport­en. Det gjør også resten av heste-Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway